Wykonanie
Sos tysiąca wysp poznałam całkiem niedawno i często podaję go do
mięs,
wędlin czy kanapek. Pasuje również do sałatek, można użyć go zamiast klasycznego
sosu winegret. Dzisiejsza propozycja to nasza wczorajsza kolacja.
Sałatka jest bardzo sycąca, bo z
kurczakiem i grzankami, na pewno zaspokoi nasz apetyt na całą noc. ;-)

(składniki na 2 porcje)2 kromki
chleba razowego1/2 główki
sałaty lodowej8
pomidorków koktajlowych1 duży
ogórek gruntowy lub 1/2 szklarniowego1 mała
czerwona cebula1/4
czerwonej papryki1
filet z kurczakaolejsól,
pieprz,
ostra paprykaSos tysiąca wysp:8 łyżek
jogurtu naturalnego4 łyżki
keczupu1/4 łyżeczki
chilli1 płaska łyżka
cukru (lub innego słodzidła, u mnie
ksylitol)1 łyżka
octu winnegosól,
pieprz1.
Sałatę lodową drobno siekamy.
Pomidorki przekrawamy na pół,
ogórka,
cebulę i
paprykę kroimy w plastry.2. Fileta kroimy w kostkę, dodajemy 1 łyżkę
oleju, obsypujemy
solą,
pieprzem,
papryką i podsmażamy do zarumienienia.3. Wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą.4.
Chleb kroimy w kostkę, dodajemy 1 łyżkę
oleju,
sól i
pieprz, dokładnie mieszamy. Podsmażamy na małym ogniu do momentu aż grzanki zrobią się chrupiące.5. Na talerzach układamy
sałatę. Polewamy ją obficie sosem, następnie układamy
pomidory,
ogórki,
paprykę, filety,
cebulę
