ßßß
300g makaronu, u mnie pełnoziarnisty1 pęczek zielonych szparagów1 czerwona cebula2 filety z kurczaka200ml śmietanki 12%natka pietruszki do posypaniaolejsól, pieprz1. Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki (czyli, około 1/3 od dołu). Gotujemy w osolonej wodzie, w wąskim, wysokim garnku przez około 10-15 minut, aż zmiękną. Po tym czasie wyciągamy je z wody i kroimy na kawałki.2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy kurczaka obsypanego solą i pieprzem. Smażymy do zarumienienia. Na koniec dodajemy śmietankę i gotujemy chwilę aż sos zgęstnieje. Do sosu przekładamy pokrojone szparagi, mieszamy.3. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Polewamy go przygotowanym sosem i posypujemy natką pietruszki.
