Wykonanie
Cieszą oko i podniebienie. Kolorowe, drobiowe kotlety są pieczone w piekarniku, bardzo zdrowe i bez sezonowych składników, czyli możliwe do zrobienia przez cały rok. Filety zamiast mielić, drobno siekam. Konsystencja jest wtedy dużo przyjemniejsza niż w mielonym
mięsie a pieczenie w piekarniku czyni je zdrowymi. Do ich przygotowania użyłam produktów od
Orzech. :-)

2
filety z kurczaka1/2 puszki
kukurydzy, u mnie od
Orzech3 płaty
papryki konserwowej, u mnie od
Orzech1 pęczek
szczypiorku1
jajko2 łyżki
bułki tartejsól,
pieprz,
papryka ostra1.
Paprykę kroimy w kostkę,
szczypiorek siekamy,
kukurydzę odsączamy z zalewy.2. Filety siekamy. Kroimy najpierw w kostkę, później w mniejszą kostkę, coraz drobniej aż
mięso będzie bardzo klejące. Dodajemy
przyprawy,
jajko,
bułkę tartą,
kukurydzę,
paprykę i
szczypiorek. Masa nie jest zwarta, ale po upieczeniu nie powinna się rozpadać.3. Formujemy kotlety wielkości standardowego mielonego, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 175 stopni, przez 25 minut, do zarumienienia.



