ßßß Cookit - przepis na Kolorowe pieczone kotlety drobiowe

Kolorowe pieczone kotlety drobiowe

nazwa

Wykonanie

Cieszą oko i podniebienie. Kolorowe, drobiowe kotlety są pieczone w piekarniku, bardzo zdrowe i bez sezonowych składników, czyli możliwe do zrobienia przez cały rok. Filety zamiast mielić, drobno siekam. Konsystencja jest wtedy dużo przyjemniejsza niż w mielonym mięsie a pieczenie w piekarniku czyni je zdrowymi. Do ich przygotowania użyłam produktów od Orzech. :-)
2 filety z kurczaka
1/2 puszki kukurydzy, u mnie od Orzech
3 płaty papryki konserwowej, u mnie od Orzech
1 pęczek szczypiorku
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
sól, pieprz, papryka ostra
1. Paprykę kroimy w kostkę, szczypiorek siekamy, kukurydzę odsączamy z zalewy.
2. Filety siekamy. Kroimy najpierw w kostkę, później w mniejszą kostkę, coraz drobniej aż mięso będzie bardzo klejące. Dodajemy przyprawy, jajko, bułkę tartą, kukurydzę, paprykę i szczypiorek. Masa nie jest zwarta, ale po upieczeniu nie powinna się rozpadać.
3. Formujemy kotlety wielkości standardowego mielonego, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 175 stopni, przez 25 minut, do zarumienienia.
Źródło:http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/06/kolorowe-pieczone-kotlety-drobiowe.html