Wykonanie
Nie ma nic lepszego na ciepłe dni, jak chłodnik prosto z lodówki. :-) Dzisiejsza propozycja ma smak
groszku, z wyraźną nutą
mięty. Połączenie popularne, ale nie nudne. Nie należy żałować
mięty, musi być wyczuwalna już przy pierwszej łyżce.
Groszek nie należy do najlżej strawnych produktów, ale chłodnik wydaje się być naprawdę lekki i orzeźwiający. Na pewno powtórzę go podczas letnich upałów. :-)

1 puszka
groszku20 listków świeżej
mięty3/4 szklanki
maślankisól,
pieprz1. Zawartość puszki (wraz z
wodą) przekładamy do miski blendera. Dodajemy listki
mięty. Miksujemy do dokładnego rozdrobnienia składników.2. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem, wlewamy
maślankę.3. Przed podaniem chłodzimy w
lodó wce.

