ßßß Cookit - przepis na Groszkowo miętowe puree

Groszkowo miętowe puree

nazwa

Wykonanie

Delikatne i orzeźwiające puree stanowi bardzo fajny dodatek do ryb i mięs. Można również podawać do niego grzanki, komponując w ten sposób oryginalną w smaku przekąskę.
Ilość porcji – 4
Czas wykonania – 25 min.
Stopień trudności – bardzo łatwe
Składniki:
500 g groszku (może być mrożony)
10 listków świeżej mięty
1 duża cebula
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy z oliwek
pieprz
sól
Sposób wykonania:
groszek gotujemy około 5 minut w osolonej wodzie, w tym czasie drobno pokrojoną cebulę smażymy na oliwie aż się zeszkli,
następnie odcedzony groszek, cebulę i miętę przekładamy do blendera, miksujemy na gładką masę,
4. do tak przygotowanego puree dodajemy masło, przyprawiamy ewentualnie
solą i dokładnie mieszamy.
Źródło:http://restauracjadomowa.blox.pl/2012/05/Groszkowo-mietowe-puree.html