Wykonanie
Do muffinek z
marchewką zabierałam się jak
pies do jeża. ;-) Zupełnie nie wiem dlaczego, bo smakują lepiej niż tego oczekiwałam i teraz zamierzam je powtórzyć - jak naszybciej. ;-) Dodatek świeżego
soku pomarańczowego czyni je lekkimi i orzeźwiającymi. Kawałki
marchewki w środku wyglądają świetnie.
Pomarańczowy lukier swojego koloru nie zawdzięcza sztucznym barwnikom. Sprawcą tego jest
jednodniowy sok marchwiowy. Wszystkie te składniki łączą się w bardzo interesującą
smakowo całość. Babeczki rozeszły się w jeden dzień, co nie zdarza się u nas często... ;-) Inspiracja pochodzi stąd: KLIK .
Muffiny:3 szklanki
mąki pszennej1/3 szklanki
cukru1 szklanka
marchewki startej na grubych oczkach tarki, u mnie Marwitki2
jajka125g roztopionego, przestudzonego
masła1/2 szklanki
mleka2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki skórki otartej z
pomarańczy125ml świeżego
soku pomarańczowego Marwit
Lukier:
cukier pudersok jednodniowy marchewkowy (lub marchwiowo-
selerowy) Marwit1.
Mąkę,
cukier i
proszek do pieczenia mieszamy ze startą
marchewką, tak by
mąka ją oblepiła.2. Dodajemy
jajko, rozpuszczone
masło,
skórkę pomarańczową,
sok pomarańczowy,
mleko,3. Wszystkie składniki mieszamy drewnianą łyżką.4. Ciasto przekładamy do formy na muffinki wyłożonej papilotkami lub wysmarowanej olejem/masłem.5. Pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni.