Wykonanie
Oto kolejna wersja zdrowych
ciasteczek. Wersja, do której na pewno
będę wracać, zmieniając tylko czasami zestaw
bakalii. :-)
Ciastka nie są suche, świeży
sok jabłkowy Marwit dodaje im miłego posmaku i naturalnej
słodyczy. Z przepisu wyszły mi 32
ciastka. Nie są zbyt słodkie, więc można dosłodzić je dowolnym słodzidłem, choć mi odpowiadają w takiej wersji. Są idealne na zdrową przekąskę!
1 szklanka
płatków owsianych1 szklanka
otrębów pszennych1 szklanka dowolnej
mąki (u mnie 1/2 pszennej pełnoziarnistej i 1/2 ryżowej)100g
suszonych moreli50g
orzechów włoskich1
jajko250ml świeżego
soku jabłkowego Marwit1/4 szklanki
oleju1 łyżeczka
proszku do pieczenia1.
Mąkę,
płatki owsiane,
otręby,
proszek do pieczenia,
morele i
orzechy mieszamy ze sobą dokładnie w misce.2. W drugiej misce mieszamy ze sobą
jajko,
sok jabłkowy,
olej.3. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i mieszamy do uzyskania zwartej masy.4. Z masy formujemy kulki wielkości
orzecha włoskiego i rozpłaszczamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w foremce do
ciastek.5. Pieczemy w temperaturze 200 stopni, przez około 10 minut.