Wykonanie
Ryż z warzywami (w podobny sposób można zrobić
kaszę jęczmienną, gryczaną, jaglaną czy
kuskus) stanowi pyszny, kolorowy dodatek do obiadu - szczególnie
mięsnego.Fajnie smakuje np. z pieczonym
kurczakiem.Jeśli natomiast nie jesteśmy mięsożercami, wystarczy do
ryżu dorzucić więcej warzyw np.
brokuła,
pora,
paprykę i mamy gotowy zdrowy i pełnowartościowy posiłek.Składniki:1 szklanka
białego ryżu2 szklanki
bulionu drobiowegodowolne warzywa ( u mnie 2 ugotowane
marchewki, 1/2 puszki
groszku, 1/2 puszki
kukurydzy)4 łyżki
olejusólWykonanie:Wypłukać i osuszyć lekko
ryż . W garnku rozgrzać
olej, dodać
ryż, podsmażyć ciagle mieszając, aż ziarenka zmienią kolor i dokładnie "obkleją" się tłuszczem. Po tym czasie podlewamy
ryż bulionem i dusimy go na małym ogniu pod przykryciem ok 20 minut. Ugotowana wcześniej
marchewkę (ja miałam z rosołu z poprzedniego dnia) kroimy w kostkę,
groszek,
kukurydzę odcedzamy. Warzywa wrzucamy do
ryżu pod koniec gotowania, mieszamy, doprawiamy do smaku
solą i gotujemy do momentu dokładnego odparowania
wody.