Śledź w zalewie pomidorowej o lekko słodko-pikantnym smaku to bardzo smaczna przekąska i w dodatku szybka do zrobienia.Fajny pomysł na imprezę rodzinną, na danie wigilijne albo ... po prostu na kolację :)Składniki:6 filetów ze śledzia2 cebulesłoiczek koncentratu pomidorowego 200gketchup pikantny (1 czubata łyżka - do smaku)mały słoik papryki konserwowej (ok 300g)łyżeczka miodusłodka paprykaszczypta pieprzuolej do podsmażeniaWykonanie :Filety śledziowe moczymy w mleku ok 2h. Następnie kroimy je w paski, pieprzymy i odkładamy do miseczki. Cebulę kroimy w paski, smażymy na oleju na złoty kolor. Paprykę kroimy w kostkę przekładamy do podsmażonej cebulki. Dokładamy koncentrat pomidorowy, ketchup, miód i podsmażamy całość ok 5 minut. Doprawiamy do smaku ew.solą lub pieprzem. Studzimy. Zimną zalewę mieszamy z pokrojonymi śledziami. Odstawiamy na 1h do lodówki, w celu schłodzenia i "przegryzienia się " smaków.