Wykonanie
Dzisiaj zachęcam do zrobienia
fasolki szparagowej w tradycyjny polski sposób.
Fasolka szparagowa z
masłem i
bułką tartą jest bardzo dobrym dodatkiem do letniego obiadu.Może stanowić również samodzielną przekąskę.
Składniki:1 kg
fasolki1/3 kostki
masła (
masło minimum 82% tłuszczu)1,5 czubatej łyżki
bułki tartej3 czubate łyżeczki
soliWykonanie:
Fasolkę myjemy, odcinamy ogonki i wrzucamy na gotującą się, mocno osoloną
wodę. Gotujemy około 30 minut. W międzyczasie
fasolkę próbujemy, czy jest odpowiednio miękka.Odcedzamy i przekładamy do miski.
Masło rozpuszczamy na patelni. Wsypujemy
tartą bułkę i podsmażamy ją przez 2 - 3 minuty, co chwilę mieszając.
Bułka powinna się lekko zrumienić i zacząć burzyć na patelni.Zasmażką polewamy
fasolkę.Smacznego :)