ßßß Cookit - przepis na Fasolka szparagowa z masłem i bułką tartą

Fasolka szparagowa z masłem i bułką tartą

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj zachęcam do zrobienia fasolki szparagowej w tradycyjny polski sposób.
Fasolka szparagowa z masłem i bułką tartą jest bardzo dobrym dodatkiem do letniego obiadu.
Może stanowić również samodzielną przekąskę.
Składniki:
1 kg fasolki
1/3 kostki masła (masło minimum 82% tłuszczu)
1,5 czubatej łyżki bułki tartej
3 czubate łyżeczki soli
Wykonanie:
Fasolkę myjemy, odcinamy ogonki i wrzucamy na gotującą się, mocno osoloną wodę. Gotujemy około 30 minut. W międzyczasie fasolkę próbujemy, czy jest odpowiednio miękka.
Odcedzamy i przekładamy do miski.
Masło rozpuszczamy na patelni. Wsypujemy tartą bułkę i podsmażamy ją przez 2 - 3 minuty, co chwilę mieszając. Bułka powinna się lekko zrumienić i zacząć burzyć na patelni.
Zasmażką polewamy fasolkę.
Smacznego :)
Źródło:http://smakmojegodomu.blogspot.com/2015/08/fasolka-szparagowa-z-masem-i-buka-tarta.html