Wykonanie
Sezon na
wiśnie w pełni.Zapraszam na słodkie i lekkie ciasto z kwaśną polską
wiśnią.Dzisiaj na deser u Agnieszki ciasto z
pianką jogurtową i
wiśniami.A wisienki z mojej działki :)
Składniki ciasta:1,5 szklanki
mąkipłaska łyżeczka
cukru waniliowego80 g
cukru8 g (pół małej paczki)
proszku do pieczenia80 g
margaryny do pieczenia3 łyżki
jogurtu naturalnego3
żółtka0,5 czubatej łyżeczki
kakaoSkładniki pianki jogurtowej:3
białka0,75 szklanki
cukru2 płaskie łyżeczki
cukru waniliowego1,5 budyniu
śmietankowego bez
cukruduży (około 400 g)
jogurt naturalny (bez 3 łyżek, które dodajemy do ciasta)250 g
wiśniPrzygotowanie ciasta:Drylujemy
wiśnie.
Mąkę,
cukier waniliowy,
cukier i
proszek do pieczenia wsypujemy do miski, dodajemy pokrojoną w kostki
margarynę i całość szybko rozcieramy w rękach.Dodajemy
jogurt oraz 3
żółtka i wyrabiamy do momentu uzyskania jednolitej masy.Ciasto będzie zwarte, ale bardzo kleiste.3/4 ciasta rozprowadzamy na wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.Ja robię to widelcem, ponieważ ciasto bardzo klei się do rąk.Resztę ciasta mieszamy z
kakao i wkładamy do lodówki.Tortownicę z
ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika. Podpiekamy je 15 minut w temperaturze 175 stopni (z termoobiegiem).W tym czasie przygotowujemy
piankę jogurtową. Zajmie nam to 10 minut.Przygotowanie pianki jogurtowej:
Białka ubijamy mikserem.Gdy
białko jest ubite, dosypujemy
cukier i dalej miksujemy aż do uzyskania gładkiej, błyszczącej masy.Dosypujemy
budyń oraz
cukier waniliowy i delikatnie miksujemy, ale już na małych obrotach.Dodajemy
jogurt i chwilę nadal miksujemy na małych obrotach.Dalsze czynności:Po 15 minutach wyciągamy z piekarnika ciasto.Wylewamy na jego wierzch
piankę jogurtową, a na niej rozkładamy
wiśnie.Na górze rozkładamy resztę ciasta.Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika.Pieczemy je 45 minut w 175 stopniach (z termoobiegiem).Smacznego :)