ßßß Cookit - przepis na Radiowy sernik bez sera, bo z jogurtów naturalnych, na kruchym spodzie

Radiowy sernik bez sera, bo z jogurtów naturalnych, na kruchym spodzie

nazwa

Wykonanie

Przepis na sernik pochodzi od jakieś babuni, która podała go w radiu. Muszę przyznać, że bardzo ciekawa sprawa. Mimo braku sera posiada puszystą leciutką konsystencję, a sam przepis musze przyznać, że nie jest skomplikowany, a na pewno wart wypróbowania :) Polecam wszystkim, a nieznaną radiową babcie pozdrawiam i dziękuję za przepis :)
Ciasto:
1 kostka margaryny
7 żółtek
½ szklanki cukru
3 szklanki mąki
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa senikowa:
1000ml jogurtu naturalnego typu greckiego
¾ szklanki cukru
2 budynie śmietankowe (proszek)
7 białek
Miękką margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, proszek do pieczenia i mąkę. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części 1/3 i 2/3. Każdą pakujemy osobno do woreczka lub w folię samoprzylepną i pozostawiamy około godziny w lodówce, lub 20 minut w zamrażalniku.
Po tym czasie wyjmujemy większą część ciasta, i wykładamy nią spód wysmarowanej tłuszczem średniej wielkości blaszki.
Białka ubijamy na sztywną pianę, do której dodajmy cukier i bijemy do czasu gdy się rozpuści. Następnie dodajemy budynie i dobrze mieszamy. Na koniec dodajemy jogurty naturalne i całość jeszcze raz dobrze mieszamy łyżką. Gotową masę przekładamy na blaszkę i przykrywamy pozostałą 1/3 ciasta, którą można potrzeć na tarce lub po prostu ułożyć.
Sernik pieczemy około godziny w temperaturze 180°C.
R E K L A M A
Źródło:http://smakowyraj.blogspot.com/2012/06/radiowy-sernik-bez-sera-bo-z-jogurtow.html