Wykonanie
Do zrobienia tych angielskich placuszków zabierałam się długo. Za długo. Są pyszne.
Drożdżowe, puchate, idealne. Nie są słodkie co powoduje że można je wysmarować zarówno
masłem i
dżemem jak i posypać
startym serem (żeby było do
bólu angielsko np.
cheddarem:)) Moje wysmarowałam irlandzkim
masłem z
solą i tegorocznym
dżemem truskawkowym i to połączenie wyjątkowo mi smakuje. Niezależnie od tego jaką wersję wybierzecie na pewno będzie supersmacznie. Crumpets podawane są zwykle do słynnej 5 o'clock ale my zjedliśmy je na śniadanie. Przyznaję..nie jest to szybkie śniadanie ale warto je zrobić:) Do ich pieczenia używa się obręczy ale jeśli ich nie macie nic nie szkodzi- placuchy będą miały nieregularne kształty. Jestem nimi absolutnie zachwycona i cieszę się że z tego przepisu wyszła mi cała góra małych placuszków i jutro śniadanie mam z głowy- wystarczy je wrzucić do tostera:)
Składniki:375 ml ciepłego
mleka375 g
mąki pszennej (można użyć po połowie pszennej i chlebowej)2 łyżki
cukru20 g świeżych
drożdżypół łyżeczki
soliłyżeczka
sody oczyszczonejszklanka
wodydo podania:
masło,
dżem,
owoce,
cheddar itpWykonanie:Do miski dodaj
drożdże i zalej je ciepłym
mlekiem. Wsyp
cukier i wymieszaj. Odstaw na 10 minut.
Mąkę i
sól wymieszaj w drugiej misce. Połącz miski ze sobą. Wymieszaj ciasto i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Sodę wymieszaj z
wodą. Gdy ciasto wyrośnie dodaj do niego
wodę z
sodą i wymieszaj tak żeby nie było grudek. Odstaw na 20 minut. Po tym czasie rozgrzej patelnię i wylej na nią trochę
oleju. Rozprowadź go za pomocą silikonowego pędzelka po całej patelni. Ustaw obręcze na patelni (wysmaruj je także
olejem) i wylewaj na nie ciasto. Smaż na wolnym ogniu. Gdy zaczną bąbelkować ostrożnie wyjmij je z obręczy i odwróć na drugą stronę. Obręcze i patelnie smarowałam
olejem za każdym razem. Podawaj natychmiast po przygotowaniu a gdy wystygną opiecz je w tosterze. Podawaj z ulubionymi dodatkami.Smacznego!