Wykonanie
Ostatnio u nas wszystko na wariackich papierach. Szybko, szybko i nastąpiło jak zwykle to co następuje gdy nie mamy czasu "pingwiny biegające po lodówce" czy lodówka w której mieszka tylko światło i kilka drobiazgów. Uwielbiam to określenie z pingwinami a głównie dlatego że mój syn podchodzi wtedy do lodówki i szuka tych pingwinów:) No w każdym razie musiałam wykombinować coś z tego co było. Czyli np.
kiełbasa która była przeznaczona na grilla. Do tego ulubiona
fasola mojego m. czyli czarne oczko- którą mam jeszcze z Maroka i kilka dodatków. Nie planowałam tego dania z
makaronem ale w trakcie pomyślałam że będzie to dobry pomysł. I naprawdę był!
Składniki:ok 100 g
makaronu (u mnie muszelki)pół szklanki
fasoli czarne oczko- moczonej w wodzie przez kilka godzin- moja moczyła się ok 4 godzin i ugotowanej100 g dobrej jakościowo
kiełbasy pokrojonej w niewielką kostkę1
cebula2 ząbki
czosnkuszklanka passaty pomidorowejłyżka pasty ajwar- lub innej pasty paprykowej- można pominąćstarty
parmezansólpieprzchili- świeża papryczka, suszona lub
płatki chili - wg gustu
olej do smażenia (u mnie
ryżowy)Składniki:
Makaron ugotuj w osolonej wodzie al dente. Pokrojoną
kiełbasę podsmaż i odłóż ją. Podsmaż na
oleju cebulę pokrojoną w półplasterki. Dodaj pokrojony drobno
czosnek i wymieszaj. Całość zalej passatą świeżą papryczkę i dodaj ajwar jeśli używasz. Na koniec dorzuć
fasolę. Przypraw
solą i
pieprzem. Gotuj kilka minut. Przypraw
płatkami chili jeśli lubisz ostre jedzenie. Ugotowany
makaron przełóż na talerz i polej sosem. Posyp startym
parmezanem.Smacznego!