Wykonanie
Znowu placki...ale tym razem mam usprawiedliwienie! Idealnie dojrzałe
awokado i m. który sam zażyczył sobie górę placków. Takie placki to fajny pomysł z dwóch powodów. Sprawdzi się jeśli zostało Wam
awokado i nie bardzo macie ochotę na zjedzenie go samodzielne a dwa jest zdrowe i świetnie można przemycić je tym którzy nie do końca je lubią. Z tego przepisu wychodzi cały stos naleśników ale można spokojnie zmniejszyć proporcje o połowę.
Składniki:1 dojrzałe
awokado2 szklanki
mleka2 szklanki
mąki2 małe
jajka3 łyżki
cukru (użyłam brązowego)łyżeczka
proszku do pieczeniałyżeczka
sody oczyszczonejWykonanie:
Awokado zmiksuj (musisz wybrać dojrzałe
awokado inaczej placki nie będą dobre a zmiksowanie go tez będzie trudne bo będzie za twarde). Dodaj
jajka i wymieszaj. Dodaj suche składniki. Wymieszaj i odczekaj kilkanaście minut. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie dosyp
mąki lub dolej
mleka jeśli będzie zbyt gęste.Smaż placki aż będą rumiane z obu stron. Ja smażyłam je na maszynie do naleśników więc nie używałam
oliwy.Smacznego!