Wykonanie
Dzień dobry!
Dynie,
cukinie i
kabaczki wciąż kwitną, mimo iż już temperatury niskie i warzywa nie dojrzeją... Dlatego też spokojnie możemy zebrać wszystkie kwiaty i je ze smakiem zjeść :-). Zarówno te męskie, z których nie wykształca się warzywo i te żeńskie już z małymi
cukiniami. Kwiaty możecie nadziać
twarożkiem,
fetą lub najbardziej klasycznie -
ricottą, w każdym przypadku będą na pewno pysznie smakować.
Składniki:ok. 20 kwiatów
cukinii, dyni lub
kabaczka200 g
ricotty200 g
ricotty solonej (lub
fety)2 łyżki
śmietany 18%4 łyżki startego
parmezanu10 dużych
suszonych pomidorówkilka liści
szałwiikilka gałązek
tymiankusól,
pieprzWykonanie:Oba
sery,
pomidory,
śmietanę, 2 łyżki
parmezanu,
zioła i
przyprawy blendujemy na gładką masę. Napełniamy nią woreczek cukierniczy lub szprycę.Kwiaty oczyszczamy, usuwamy słupki z środka, a następnie napełniamy je przygotowanym farszem. Kwiaty układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy pozostałym
parmezanem i podpiekamy ok. 20 minut w 180 stopniach. Ja dodatkowo pokroiłam małe
kabaczki i dodałam je do pieczenia.
Smacznego!