Wykonanie
Dzień dobry!
Dynia to niekwestionowana królowa jesieni! Wielu ludzi uważa, że
dynia jest nijaka i niesmaczna, ja nawet tak kiedyś uważałam :-). Coraz większa świadomość kulinarna sprawia, że w sklepach pojawia się wiele odmian dyni, słodkich, aromatycznych. Wystarczy wybrać
dynię Hokkaido, upiec ją, a zyska piękny,
orzechowy aromat. Ja pokusiłam się o wzbogacenie zupy słodkimi, dojrzałymi
gruszkami, to był strzał w dziesiątkę!
Składniki:500 g puree
dyniowego (upieczonej i zblendowanej dyni)3 duże
gruszkiok. 500 ml delikatnego
bulionu2 łyżki kremowego
serka koziego (opcjonalnie)
sól,
pieprzszałwiaWykonanie:Puree
dyniowe,
bulion i obrane
gruszki bez gniazd nasiennych umieszczamy w garnku, gotujemy je ok. 15 minut. Następnie zupę blendujemy na gładki krem, dodajemy
serek,
przyprawy i ponownie blendujemy. Jeśli zupa jest zbyt gęsta można ją rozcieńczyć dodatkową porcją
bulionu lub
wody.
Smacznego!