ßßß
GazpachoSkładniki:1 kg pomidorów (u mnie malinowe, śliwkowe i cherry z własnego balkonu :-) )1 czerwona papryka2 ogórki szklarniowe1 czerwona cebulagarść świeżych liści bazylii1 łyżka octu balsamicznego2 łyżki oliwy z oliweksól, pieprz, cukierszynka serranoWykonanie:Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki, usuwamy nasadę szypułki i jak najwięcej pestek (nad sitkiem, tak aby nie zmarnować soku), wkładamy do wysokiego naczynia. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne, odkładamy kawałek do dekoracji, a pozostałą dodajemy do pomidorów. Cebulę obieramy, odkładamy 1/4 do dekoracji, pozostałą dodajemy do warzyw. Ogórki obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kawałek również odkładamy do dekoracji. Wszystkie warzywa razem z bazylia i przyprawami dokładnie blendujemy, dodajemy ocet i oliwę, mieszamy i wstawiamy do lodówki, aby nasze gazpacho się dobrze schłodziło.
Warzywa które pozostawiliśmy do dekoracji kroimy w drobną kostkę, szynkę serrano w paski. Zupę przed podaniem posypujemy dodatkami.
Smacznego!