ßßß
Składniki:pęczek buraków liściowych (ok. 12 liści)500 g mięsa mielonego50 - 100 g suchego ryżu2 ząbki czosnku1 cebulamasłomajeraneksól, pieprzliść laurowy, ziele angielskieWykonanie:Ryż gotujemy (lub parujemy w parowarze) do miękkości, na sypko. Studzimy, możemy przelać go zimną wodą. Odstawiamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na odrobinie masła na złoto. Również odstawiamy do wystudzenia.Do mięsa mielonego dodajemy ryż, cebulę, rozdrobniony czosnek, sól, pieprz, majeranek, mieszamy.Z buraka liściowego odcinamy łodyżki. W garnku gotujemy wodę, do wrzątku wrzucamy liście na kilka sekund, aby się zblanszowały i zmiękły. Następnie wyławiamy i szybko przelewamy zimną wodą.Nadzienie gołąbków dzielimy na tyle porcji ile mamy liści (musi ich być minimum 12) i zawijamy gołąbki. Farsz układamy bliżej krawędzi od której odcinaliśmy łodygę, zawijamy boki do środka, następnie dolny brzeg i zwijamy gołąbka. Dla pewności można go spiąć wykałaczką, aby w czasie gotowania się nie rozwinął.Gotowe gołąbki układamy w garnku, dość ciasno, zalewamy wodą z blanszowania liści (możemy dodać również obcięte łodygi), dodajemy liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego i gotujemy na wolnym ogniu ok. 30 minut.
Gołąbki podajemy z sosem pomidorowym i ziemniakami.
Smacznego!