Wykonanie
Dzień dobry!Sezon
rabarbarowy już w pełni, wszędzie na straganach znajdziemy ten kwaskowaty smakołyk.Na blogu już znajdziecie kilka przepisów z zeszłego roku , w tym roku pojawi się oczywiście kolejna porcja. Dzisiaj
ciasteczka, wkrótce kolejny kompot i ciasto z
budyniem.
Mam nadzieję, że znajdziecie coś dla siebie.Przepis na
ciasteczka pochodzi z Food&Friends, nieco zmodyfikowany, ponieważ
dżem był zdecydowanie za rzadki.Do przepisu użyłam zielonego
rabarbaru, jeśli użyjecie odmiany czerwonej,
dżem będzie różowo-czerwony.Zapraszam!Składniki:Ciasto:200 g miękkiego
masłaszczypta
soli75 ml
cukru1
żółtko500 ml
mąki pszennejDżem rabarbarowy:500 g obranego
rabarbaru350 g
cukrusok z 1
cytryny1
laska waniliiWykonanie:Wieczorem, dzień przed przygotowywaniem
ciasteczek rabarbar drobno kroimy, zasypujemy
cukrem, dodajemy
sok z cytryny i rozciętą
laskę wanilii. Zamykamy szczelnie w pojemniku lub woreczku. Pozostawiamy na całą noc. Następnego dnia wkładamy całość do garnka i gotujemy, aż mocno zgęstnieje.
Dżemu powstaje dość sporo, więc można go przełożyć od razu do słoiczków i szczelnie zamknąć.Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto, chłodzimy je godzinę w lodówce. Następnie formujemy z niego kulki wielkości
orzecha włoskiego, w każdej robimy wgłębienie, które napełniamy
dżemem.Pieczemy 10 minut w 175 st.
Z użyciem pozostałego
dżemu można przygotować ciasto, przepis już za kilka dni.Smacznego!