ßßß
Tym razem postanowiłam przygotować nieco inne brownie. Oczywiście czekoladowe, ale z dodatkiem tajemniczego składnika, który nadaje mu odrobinę wytrawności, równoważy słodkość czekolady... Mowa o wytrawnym czerwonym winie. Wino (jak i inne alkohole) w moich wypiekach nie pojawiają się po raz pierwszy, ciekawie podkreślają smak, więc bardzo Wam polecam wypróbowanie przepisu, nie tylko od święta :-).Inspirowane przepisem załączonym do wina Barefoot Merlot.Zapraszam!Składniki:Ciasto:100 ml czerwonego wytrawnego wina Barefoot Merlot120 g gorzkiej czekolady100 g masła2 jajka r. L140 g cukru1 łyżeczka cukru waniliowego80 g mąki pszennej30 g kakaoszczypta soliPolewa:60 g gorzkiej czekolady1 łyżka masła2 łyżki czerwonego wytrawnego wina Barefoot Merlotcukrowe serduszkaWykonanie:Zaczynamy od roztopienia masła w rondelku, zestawiamy je z ognia, dodajemy połamaną czekoladę (120 g) i mieszamy do roztopienia. Lekko studzimy.
Do czekolady dodajemy wino, jajka, miksujemy. Następnie stopniowo dodajemy cukier i przesianą mąkę z kakao i solą. Masę wykładamy do silikonowej foremki i wygładzamy.Pieczemy 25 minut w 180 st. Zbyt długie pieczenie spowoduje powstanie zwykłego ciasta, a nie brownies, które powinno być ciężkie i lekko gliniaste.
Na zdjęciu róża z lukru królewskiego :-)Masło roztapiamy tak samo jak na początku, dodajemy połamaną czekoladę, roztapiamy i mieszamy z winem.Wystudzone ciasto dokładnie pokrywamy polewą, ozdabiamy serduszkami.Smacznego!