ßßß
Przepis jest na tyle fajny, że postanowiłam się nim z Wami podzielić, bo jak pewnie część z Was wie, dzięki niemu wygrałam świetny blender z końcówkami do siekania :-).Muffinki mają całkiem inny aromat, powiedziałabym nawet, że nieco orzechowy, dzięki dodatkowi wina, porzeczki nadają nieco kwaskowości, te 2 składniki razem tworzą całkiem ciekawe połączenie.Może się skusicie?Zapraszam!Składniki:120 g mąki pszennej80 g cukru białego50 ml oleju rzepakowego1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki kakao75 ml czerwonego słodkiego wina (np. Malaga)1 jajko (rozmiar L)2 garści czarnych porzeczekWykonanie:Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao umieszczamy w jednym naczyniu.
Do oddzielnego naczynia wlewamy olej, wino i jajko, dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki.Do mokrych składników stopniowo dodajemy suche, ciągle mieszając, do połączenia się składników.Na koniec dodajemy czarne porzeczki (bądź inne niewielkie owoce) i dokładnie mieszamy.
Masa powinna być gęsta, jeśli nie jest, dodajemy odrobinę mąki i ponownie mieszamy.Foremki na muffinki wypełniamy do ¾ wysokości, pieczemy w piekarniku w 180 st. około 20 minut do suchego patyczka.Muffinki podajemy wystudzone, polane syropem porzeczkowym naczerwonym winie lub innym lubianym przez Was dodatkiem do deserów.
Smacznego!