Wykonanie
Dzień dobry!Obiecałam Was kilka inspirujących przepisów na
ketchup, więc po
śliwkowym, musiał pojawić się właśnie ten, nieco orientalny, z
mango,
trawą cytrynową czy liśćmi
limonki kaffir (można je kupić w Kuchniach Świata lub w Almie, a dodatkowo w
Krakowie na Starym Kleparzu na stoisku z
przyprawami).
Kechup jest nieco słodki, z wyraźnymi nutami orientalnych przypraw i ostrością
chili. Smak bardzo ciekawy, więc polecam wypróbowanie :-).Zapraszam!Przepis zmodyfikowany, oryginał pochodzi z książki "Kuchnia smakosza.
Pomidory".Składniki:2
mango (dojrzałe)1,5 kg
pomidorów (dojrzałe, odmiana Lima)8 ząbków
czosnku2 łyżeczki
imbiru (lub 6 cm kawałek świeżego)2 czerwone
papryczki chili2 łyżeczki suszonej
trawy cytrynowej (lub 2 kawałki świeżej)8 listków
limonki kaffir2 łyżki
oleju30 ml
octu jabłkowego100 g
brązowego cukru2 łyżeczki nasion
kolendry2 laski
cynamonu2 gwiazdki
anyżusólWykonanie:
Mango i
pomidory dokładnie myjemy.
Mango obiedamy ze skórki, miąższ odkrawamy od pestki i kroimy drobno. Z
pomidorów usuwamy szypułki, kroimy w kostkę.Z
chili usuwamy szypułki i grubo kroimy pozostałą papryczkę. Jeśli posiadamy świeżą
trawę cytrynową i
imbir, to myjemy je i drobno kroimy.
W garnku rozgrzewamy
olej, wrzucamy na niego posiekany
czosnek,
imbir (jeśli jest świeży),
trawę cytrynową i
chili. Szklimy przez chwilę, a następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Lekko solimy.
Ketchup gotujemy około godziny, na małym ogniu, aż
pomidory i
mango się rozpadną. Od czasu do czasu mieszamy.
Masę przecieramy przez sitko i ponownie odparowujemy do ulubionej konsystencji.Gotowy
ketchup wlewamy do słoiczków, zamykamy i odwracamy do góry dnem.Smacznego!