Wykonanie
Witajcie!Miało być pięknie i ciepło, jest deszcz, ale to nic nie szkodzi!Akurat przygotujecie
kawę, zamrozicie i będzie w sam raz na gorący dzień.
Kawa dzisiaj z nietypowym dodatkiem (podpatrzyłam u Klaudyny).
Kawa ma delikatny aromat lawendy, zdecydowanie nie jest dominujący, jest ciekawym dopełnieniem.Jeśli nie macie dostępu do lawendy możecie zaparzyć ją z
kardamonem, laską
cynamonu czy
wanilii, każdy znajdzie smak odpowiedni dla siebie.Kiedy nie mam czasu na mrożenie kostek, zaparzam
kawę w małej ilości
wody, dopełniam zimnym
mlekiem i też jest fajnie ;-).Kostki zamróźcie w ciekawych formach np. serduszkach, na pewno zachwycicie swoich gości
kawą w takiej formie.Zapraszam!Składniki:2 łyżki
kawy rozpuszczalnej3 gałązki lawendyfiliżanka wrzątku
mlekocukier lub inna rzecz do posłodzeniaWykonanie:Wykonanie jest bardzo proste -
kawę zaparzamy w filiżance, wrzucamy do niej lawendę i pozostawiamy na kilka minut.Wyciągamy lawendę, studzimy
kawę i następnie przelewamy ją do foremki na
lód.Polecam używanie silikonowych w ciekawe kształty - u mnie
serca.
Kawę mrozimy. Po zamrożeniu kilka kostek wrzucamy do szklanki, dodajemy
cukier,
mleko, dokładnie mieszamy i delektujemy się mrożoną
kawą.Pamiętajcie - nie zrywajcie lawendy w zanieczyszczonych miejscach, w
bliskich odległościach dróg z dużym ruchem!
Smacznego!