Wykonanie
Witajcie!Kto z Was pamięta z dzieciństwa zajadanie się jagodziankami?Czy to domowymi, czy to kupionymi w
cukierni, ważne że bułeczkami drożdżowymi z
jagodami!
![](/Data/Images/www.poracoszjesc.pl\2013_slash_07_slash_maslane-jagodzianki-bueczki-drozdzowe/l/-1940816722.jpg)
Ja ten smak pamiętam do dziś i zdecydowanie te jagodzianki są takie, jak pamiętałam, mięciutkie, bardzo maślane, nieduże, nadziane pysznymi
jagodami.
Jagód coraz mniej na straganach warzywniaków, więc przepis do wypróbowania na już, prawda? ;-)Zapraszam!Według przepisu Delfiny Dee Dee .Składniki:500 g
mąki pszennej350 g
masła (dobrej jakości, w temperaturze pokojowej, pokrojone w kostki)50 g
cukru5
jajek1 opakowanie
drożdży instant2-3 łyżki ciepłej
wodyszczypta
soliszklanka
jagódcukier puder do posypania
jagódjajko do posmarowania bułeczekpół szklanki
cukru pudru,
sok z cytryny na
lukierWykonanie:Ciasto na nasze jagodzianki warto zacząć robić wieczorem, ponieważ będzie ono wyrastać całą noc.Do 2-3 łyżek
wody dodajemy
drożdże, dokładnie mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem, aż podwoją swoją objętość.Do miski przesiewamy
mąkę, dodajemy
cukier,
drożdże, 2
jajka i szczyptę
soli, zaczynamy wyrabiać ciasto, stopniowo dodając kolejne
jajka.Kiedy ciasto zacznie się robić lepkie, zaczynamy dodawać
masło, po kilka kostek, ciągle wyrabiając, aż do wyczerpania
masła.Ciasto pozostawiamy pod przykryciem na 2 godziny, a po tym czasie uderzamy je dłonią, aby opadło, ponownie przykrywamy i wstawiamy do lodówki, na całą noc.Rano wyciągamy ciasto, dzielimy na mniejsze kawałki i wałkujemy na grubość około 1 cm, na blacie podsypanym
mąką. Z ciasta wycinamy kwadraty o
boku 7 cm (będą to małe bułeczki, można zatem nieco większe), na środek każdego kawałka wykładamy łyżkę
jagód, posypujemy je odrobiną
cukru pudru.
![](/Data/Images/www.poracoszjesc.pl\2013_slash_07_slash_maslane-jagodzianki-bueczki-drozdzowe/l/-18886450.jpg)
Każdą jagodziankę zaklejamy "w kopertę", dokładnie, aby nadzienie nam nie wypłynęło, a następnie układamy miejscem sklejenia do dołu (w niedużych odległościach od siebie, około 2 cm) i pozostawiamy na 2 godziny (można na blaszce z papierem do pieczenia lub na blacie podsypanym
mąką).Piekarnik rozgrzewamy do ok. 190 st. , wkładamy do niego nasze jagodzianki, każda musi być posmarowana roztrzepanym
jajkiem, pieczemy 15 minut, aż się zarumienią.Wystudzone jagodzianki smarujemy gęstym lukrem.Smacznego!