ßßß Cookit - przepis na Marchewkowe cupcakes z kremem ananasowym i kwiatami z ananasa

Marchewkowe cupcakes z kremem ananasowym i kwiatami z ananasa

nazwa

Wykonanie

Ciasto:
4 jajka
375 g cukru pudru
300 ml oleju
340 g mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
350 g marchwi (masa po obraniu, starta na drobnych oczkach)
250 g orzechów włoskich (posiekanych)
Krem:
ok. 1/3 ananasa
330 g śmietany 30%
150 g serka mascarpone
pozostały ananas zostanie przeznaczony na kwiaty
Wykonanie:
Pracę warto rozpocząć dzień wcześniej od zrobienia ananasowych kwiatów.
Odkrawamy górną i dolną część ananasa i obieramy go, poprzez odkrawanie skórki. Pozbywamy się również ciemnych oczek, które pozostały po obieraniu.
Następnie ananasa kroimy bardzo cienko, na plastry.
Kwiaty można zrobić dwoma sposobami - układamy plasterki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy je w piekarniku po 20-30 minut w 130 st., najpierw z jednej, później z drugiej strony, a następnie układamy je w foremce na muffiny, aby uzyskać kształt kwiatka. Drugim sposobem jest pieczenie ok. 40 minut w podobnej temperaturze (lub nieco wyższej) już ułożonego ananasa w foremkach.
Aby zrobić babeczki najpierw musimy ubić cukier razem z jajkami oraz olejem, a mąkę i inne sypkie składniki przesiać do oddzielnego naczynia.
Następnie dodajemy mąkę do mokrej masy i mieszamy. Na koniec dodajemy marchewkę i orzechy.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st., a papilotki wypełniamy do 3/4 wysokości ciastem. Pieczemy ok 20 minut do suchego patyczka.
Kiedy babeczki już się studzą, możemy zrobić krem. Pamiętajmy, że i śmietana i serek powinny być schłodzone. Najpierw ubijamy śmietanę, pod koniec dodajemy serek i cukier puder (ile dodacie, zależy od Waszych upodobań, babeczki są dość słodkie) i ponownie ubijamy, aż uzyskamy jednolitą masę.
Na koniec dodajemy do niej drobno pokrojonego ananasa (tylko miękkie części, środek jest twardy) i mieszamy.
W każdej babeczce robimy mały otwór, można to zrobić specjalnym przyrządem do wydrążania muffinek lub takim do wydrążania jabłek lub po prostu łyżeczką.
Każdy otwór wypełniamy kremem, robimy niewielką czapeczkę z kremu na wierzchu naszej babeczki i układamy kwiatek, lekko dociskając.
Chłodzimy, aby krem stężał i babeczki są gotowe!
Smacznego!
Źródło:http://www.poracoszjesc.pl/2013/03/marchewkowe-cupcakes-z-kremem.html