ßßß Cookit - przepis na Sernik walentynkowy

Sernik walentynkowy

nazwa

Wykonanie

Cześć!
Czy wiecie jaka firma produkuje tyle czegoś pysznego do jedzenia, że w ciągu roku wyprodukowanymi słoikami można okrążyć Ziemię 1 , 4 razy?
Nie macie jeszcze pomysłu?
To macie tu kilka wskazówek...
Ten pyszny krem jest produkowany od 1940 roku.
Można go kupić prawie na całym świecie.
Głównymi składnikami jest czekolada i orzechy laskowe.
Firma pochodzi z Włoch.
Teraz pewnie nie macie już żadnych wątpliwości, że chodzi o markę Nutella®!
Ten pyszny sernik z dodatkiem tego słynnego kremu czekoladowo-orzechowego, który polecam Wam przygotować na Walentynki jest pyszny i mega kremowy!
Nigdy nie zrobiłam, ani tym bardziej nie jadłam tak kremowego sernika.
W smaku nie odnajdziemy klasycznego smaku Nutelli®, ponieważ nieco ginie w połączeniu z serem, bardziej przypomina kremowy deser Monte®, który również jest wyborny!
Przepis znalazłam u Cukrowej Wróżki.
Zapraszam!
Sernik walentynkowy z Nutellą® a la Monte®
Składniki:
200 g ciastek typu digestive pokruszonych na pyłek
50 g roztopionego masła
500 g twarogu sernikowego, kremowego
2 jajka
1/2 szklanki cukru
1/3 szklanki śmietany kremówki oraz 1 łyżka dodatkowo
1 łyżeczka domowego cukru waniliowego
1/2 szklanki kremu Nutella® (można użyć również innego kremu czekoladowo-orzechowego)
Wykonanie:
Ciasteczka dokładnie mieszamy z masłem i tą masą wyklejamy spód tortownicy (ja używam silikonowej). Musimy dokładnie podociskać masę, aby się skleiła.
Ser, jajka, cukier, śmietanę i cukier waniliowy miksujemy na gładką masę.
Dzielimy na 2 równe połowy i do jednej dodajemy Nutellę®.
Białą masę wylewamy na spód ciasteczkowy, zostawiamy niewielką ilość masy do dekoracji.
Ciemną masę wylewamy na jasną, delikatnie, łyżką, bo jest nieco cięższa, przez dodatek kremu.
Na wierzchu robimy kropki z jasnej masy i za pomocą wykałaczki, przeciągamy do środka (od zewnątrz do środka tortownicy) i tym sposobem tworzymy urocze, małe serduszka.
Sernik pieczemy ok. 35 minut w 180 st.
Ma być lekko ścięty. Następnie studzimy go i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Źródło:http://www.poracoszjesc.pl/2013/02/sernik-walentynkowy.html