Wykonanie
Witam Was!Już za kilka dni w kioskach znajdziemy drugi numer Kukbuka, zatem chciałam Wam jeszcze zaprezentować przepis z poprzedniego numeru.

Danie, na które przepis znajdziecie poniżej należy do "Zakrapianego menu" autorstwa Moniki z bloga Gotuje bo lubi .Jak widzicie po jego nazwie, znajduje się w nim
wątróbka, ale mam nadzieję, że Was to nie zrazi!Pasztet jest delikatny i wyborny. W sam raz dla fanów
wątróbki, jak również dla osób, które może dzięki niemu się do niej przekonają?Zapraszam!Składniki:400 g
wątróbek drobiowych2 szklanki
mleka2 łyżki
masła1
cebulka1/2 kieliszka
koniaku (ja dodałam po prostu
wódkę ;))1/2 łyżeczka
rozmarynu6
żółtekniepełna szklanka
śmietanki 30 %niepełna szklanka
mleka 3,2 %
sól,
pieprzkonfitura z gorzkich
pomarańczy (ja użyłam mandarynkowej)Wykonanie:Pracę zaczynamy od oczyszczenia
wątróbek i zalania ich 2 szklankami
mleka. Odstawiamy je na 1 godzinę.Na patelni roztapiamy
masło, dodajemy posiekaną drobno
cebulkę, szklimy.Dodajemy
wątróbkę, dusimy kilka minut, następnie dodajemy
alkohol i dusimy kolejne kilka minut (ok. 4 ).
Wątróbkę odstawiamy na bok, dodajemy
rozmaryn i blendujemy na gładką masę.
Żółtka dokładnie ucieramy, a
śmietanę i
mleko razem doprowadzamy do wrzenia. Następnie powoli dodajemy do
żółtek, ciągle mieszając.
Wątróbki łączymy z masą
żółtkową, doprawiamy i przelewamy do kokilek.Pieczemy 1 godzinę w 115 st. Tuż po upieczeniu
konfiturą dokładnie pokrywamy powierzchnię pasztecików.

Podajemy wystudzone, razem z
pieczywem (autorka poleca brioszkowe pain perdu).Smacznego!