ßßß Cookit - przepis na Delikatny pasztet z wątróbki

Delikatny pasztet z wątróbki

nazwa

Wykonanie

Witam Was!
Już za kilka dni w kioskach znajdziemy drugi numer Kukbuka, zatem chciałam Wam jeszcze zaprezentować przepis z poprzedniego numeru.
Danie, na które przepis znajdziecie poniżej należy do "Zakrapianego menu" autorstwa Moniki z bloga Gotuje bo lubi .
Jak widzicie po jego nazwie, znajduje się w nim wątróbka, ale mam nadzieję, że Was to nie zrazi!
Pasztet jest delikatny i wyborny. W sam raz dla fanów wątróbki, jak również dla osób, które może dzięki niemu się do niej przekonają?
Zapraszam!
Składniki:
400 g wątróbek drobiowych
2 szklanki mleka
2 łyżki masła
1 cebulka
1/2 kieliszka koniaku (ja dodałam po prostu wódkę ;))
1/2 łyżeczka rozmarynu
6 żółtek
niepełna szklanka śmietanki 30 %
niepełna szklanka mleka 3,2 %
sól, pieprz
konfitura z gorzkich pomarańczy (ja użyłam mandarynkowej)
Wykonanie:
Pracę zaczynamy od oczyszczenia wątróbek i zalania ich 2 szklankami mleka. Odstawiamy je na 1 godzinę.
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy posiekaną drobno cebulkę, szklimy.
Dodajemy wątróbkę, dusimy kilka minut, następnie dodajemy alkohol i dusimy kolejne kilka minut (ok. 4 ).
Wątróbkę odstawiamy na bok, dodajemy rozmaryn i blendujemy na gładką masę.
Żółtka dokładnie ucieramy, a śmietanę i mleko razem doprowadzamy do wrzenia. Następnie powoli dodajemy do żółtek, ciągle mieszając.
Wątróbki łączymy z masą żółtkową, doprawiamy i przelewamy do kokilek.
Pieczemy 1 godzinę w 115 st. Tuż po upieczeniu konfiturą dokładnie pokrywamy powierzchnię pasztecików.
Podajemy wystudzone, razem z pieczywem (autorka poleca brioszkowe pain perdu).
Smacznego!
Źródło:http://www.poracoszjesc.pl/2013/02/delikatny-pasztet-z-watrobki.html