ßßß Cookit - przepis na Czekoladowy piernik najeżony bakaliami

Czekoladowy piernik najeżony bakaliami

nazwa

Wykonanie

Ciasto:
150 g miodu
150 g cukru
3 łyżeczki masła
9 łyżeczek kakao
2 łyżeczki przyprawy do piernika
4 białka
150 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g rodzynek
50 g skórki pomarańczowej
50 g orzechów włoskich
50 g orzechów laskowych
50 g migdałów w płatkach
50 g suszonych śliwek
powidła śliwkowe
Masa czekoladowa:
1 szklanka śmietany 30/36%
0,5 szklanki cukru
2 łyżki masła
2 tabliczki gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Pracę rozpoczynamy od zagotowania miodu z połową cukru, masłem, 6 łyżeczkami kakao. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut. Następnie zestawiamy z ognia, dodajemy przyprawę do piernika i studzimy.
W czasie studzenia wszystkie bakalie drobno siekamy.
Białka ubijamy na pianę z cukrem i stopniowo dodajemy ostudzoną masę miodową, ciągle miksując.
Następnie dodajemy przesiane pozostałe sypkie składniki.
Na koniec do ciasta dodajemy 3/4 bakalii i mieszamy.
Ciasto wlewamy do foremki keksowej (wyłożonej papierem do pieczenia) i pieczemy ok. 30 minut, do suchego patyczka w temperaturze 180 st.
Wystudzone ciasto przecinamy na 3 blaty, dokładnie smarujemy powidłami i ponownie składamy.
Na samym końcu wykonujemy polewę czekoladową.
Śmietanę zagotowujemy z cukrem i masłem. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, następnie stopniowo dodajemy do niej śmietanę, kontrolując konsystencję masy. Ja dodałam nieco mniej śmietany.
Masę rozsmarowujemy na cieście, posypujemy pozostałymi bakaliami i ponownie lekko polewamy czekoladą, aby tylko skleić bakalie.
Smacznego!
Źródło:http://www.poracoszjesc.pl/2012/12/czekoladowy-piernik-najezony-bakaliami.html