Wykonanie
Kokosowo mi! :)
Oryginalny przepis na bezjajeczne i beztłuszczowe ciasto
kokosowe podpatrzyłam u Joli .Jest to moje kolejne podejście do tego ciasta - wcześniejsza wersja do znalezienia TU: Ciasto
kokosowe bez
jajek . Tym razem z lekkimi modyfikacjami, bez
kakao które było w pierwotnym przepisie i ze zmniejszoną ilością
cukru - ze względu na dodatek bardzo słodkich
bakalii.Ciasto wyszło tym razem bardziej zwarte, w konsystencji przypominające batonik Bounty, tylko dodatkowo z
bakaliową dobrocią w środku. Pan Mąż, który bałwochwalczo wielbi wszelkie
kokosowe wypieki, znowu zaanektował całą blaszką dla siebie :)
Składniki na małą tortownicę o średnicy 18cm:100g wiórek
kokosowych190g
mąki pszennej180g
cukru300ml
mleka1 łyżeczka
proszku do pieczenia - czubata1/2 łyżeczki
sody oczyszczonejdowolne
bakalie - u mnie: 1 garść
suszonej żurawiny; 2 garście
rodzynek; 1 garść kandyzowanych, kolorowych kawałków
ananasaMąkę przesiać przez sitko do miski - w ten sposób się ją napowietrza . Dodać
wiórki kokosowe,
proszek do pieczenia,
cukier i wymieszać łyżką. Dolać
mleko i dokładnie wymieszać. Na końcu dosypać
bakalie i przemieszać krótko łyżką.Okrągłą tortownicę o średnicy 18cm wysmarować
masłem i posypać
kaszą manną -
kasza manna jest tu lepsza niż
bułka tarta bo nie ma tendencji do przypalania się . Do tak przygotowanej blaszki wylać ciasto.Ciasto piec około 40 minut w nagrzanym do 180C piekarniku - - u mnie bez termoobiegu, na środkowym poziomie piekarnika . Stan upieczenia sprawdzać "testem patyczka" - będzie gotowe kiedy wyciągniemy suchy .Wystudzone ciasto polać
polewą czekoladową. Polecam sprawdzony, metodą wielu rozczarowań, prób i błędów, przepis na idealną
polewę czekoladową .