ßßß Cookit - przepis na Ciasto kokosowe bez jajek, bez tłuszczu, z bakaliami

Ciasto kokosowe bez jajek, bez tłuszczu, z bakaliami

nazwa

Wykonanie

Kokosowo mi! :)
Oryginalny przepis na bezjajeczne i beztłuszczowe ciasto kokosowe podpatrzyłam u Joli .
Jest to moje kolejne podejście do tego ciasta - wcześniejsza wersja do znalezienia TU: Ciasto kokosowe bez jajek . Tym razem z lekkimi modyfikacjami, bez kakao które było w pierwotnym przepisie i ze zmniejszoną ilością cukru - ze względu na dodatek bardzo słodkich bakalii.
Ciasto wyszło tym razem bardziej zwarte, w konsystencji przypominające batonik Bounty, tylko dodatkowo z bakaliową dobrocią w środku. Pan Mąż, który bałwochwalczo wielbi wszelkie kokosowe wypieki, znowu zaanektował całą blaszką dla siebie :)
Składniki na małą tortownicę o średnicy 18cm:
100g wiórek kokosowych
190g mąki pszennej
180g cukru
300ml mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia - czubata
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
dowolne bakalie - u mnie: 1 garść suszonej żurawiny; 2 garście rodzynek; 1 garść kandyzowanych, kolorowych kawałków ananasa
Mąkę przesiać przez sitko do miski - w ten sposób się ją napowietrza . Dodać wiórki kokosowe, proszek do pieczenia, cukier i wymieszać łyżką. Dolać mleko i dokładnie wymieszać. Na końcu dosypać bakalie i przemieszać krótko łyżką.
Okrągłą tortownicę o średnicy 18cm wysmarować masłem i posypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta bo nie ma tendencji do przypalania się . Do tak przygotowanej blaszki wylać ciasto.
Ciasto piec około 40 minut w nagrzanym do 180C piekarniku - - u mnie bez termoobiegu, na środkowym poziomie piekarnika . Stan upieczenia sprawdzać "testem patyczka" - będzie gotowe kiedy wyciągniemy suchy .
Wystudzone ciasto polać polewą czekoladową. Polecam sprawdzony, metodą wielu rozczarowań, prób i błędów, przepis na idealną polewę czekoladową .
Źródło:http://grunttoprzepis.blogspot.com/2015/09/ciasto-kokosowe-bez-jajek-bez-tuszczu-z.html