ßßß Cookit - przepis na Chleb pszenno-żytni z maślanką

Chleb pszenno-żytni z maślanką

nazwa

Wykonanie

Delikatny w smaku, pyszny chleb maślankowy
Grunt to kiepskim dowcipem dzień zacząć :)[źródło: internet]
- Mężu, dokąd idziesz?
- Do sklepu, po chleb.
- Przecież mamy chleb!
- No to po igrzyska...
Dziś propozycja na chleb mocno nietypowy, bo z maślanką w składzie. Wychodzi mięciutki, puszysty, nie kruszy się, i smakuje niebiańsko :)
Można tu eksperymentować z dodatkami różnych mąk. U mnie akurat w roli głównej mąka razowa żytnia .
Składniki na keksówkę o wymiarach 30x10x8cm (LxWxH):
300g mąki pszennej - u mnie akurat tortowa
100g mąki żytniej razowej - typ 2000 pelnoziarnista
3 czubate łyżeczki drożdży suchych (14g) - lub 30g drożdży świeżych
200g maślanki
1/2 szkl.wody - ciepłej
2 łyżki płynnego miodu - u mnie ciemny, gryczany
2 łyżeczki soli - płaskie
2 łyżki oliwy
masło - do wysmarowania formy przed pieczeniem
kasza manna - do obsypania formy
maślanka - do posmarowania chleba przed pieczeniem
Jeśli używa się drożdży świeżych zamiast suchych, rozmieszać je w 1/2 szkl. ciepłej wody z 1 łyżeczką mąki i 1 łyżką miodu. Odstawić do wyrośnięcia na 10 min. w ciepłe miejsce aż rozczyn "ruszy". Używać wysokiego naczynia i pilnować, gdyż drożdże kipią ;) Taki rozczyn dodać następnie do reszty składników.
W przypadku wykorzystania drożdży suchych, nie trzeba ich wcześniej rozpuszczać w wodzie. Prostota ich wykorzystania polega właśnie na dodaniu do reszty składników, bez uprzedniej "obróbki" w postaci rozczynu. Przepis w dalszej części opiera się właśnie na drożdżach suchych.
W dużej misce wymieszać razem obydwie mąki, drożdże i sól. Stopniowo dodawać składniki płynne: miód, oliwę, maślankę i ciepłą wodę.
Wyrabiać ciasto przez ok 10 minut, do dokładnego połączenia składnikó i uzyskania większej elastyczności ciasta - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami). Ciasto chlebowe wyjdzie raczej mało zwarte i mocno klejące. Odstawić je w misce przykrytej ściereczka kuchenną ciastem na ok. 1 godz. do wyrośnięcia - podwojenia objętości .
Formę keksową o wymiarach 30x10x8cm (LxWxH) wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do bułki.
Wyrośnięte ciasto chlebowe krótko zagnieść, w celu odgazowania. Rozciągnąć w rękach w podłużny walec i przełożyć je do formy. Odstawić w ciepłe miejsce na kolejną ok 1 godzinę do wyrośnięcia - pod przykryciem ze ściereczki kuchennej.
Tuż przed pieczeniem wierzch chleba ponacinać na skos ostrym nożem i posmarować maślanką.
Wstawić do nagrzanego do 170C piekarnika i piec ok. 35-45 minut (w 1/3 wysokości, w opcji góra-dół, bez termoobiegu) - sprawdziłam metodą prób i błędów, że czas pieczenia mocno zależy od posiadanego piekarnika: gazowy/elektryczny, stary/nowy itp. itd. - nie ma innej rady, chleba przy pieczeniu trzeba po prostu pilnować...
Gotowość chleba sprawdzać testem "suchego patyczka". Studzić wyjęty z blaszki na metalowej kratce, by dokładnie odparował.
Zajadać ze smakiem :)
Pięknie dziękuję SMAKEROWI za mianowanie mojego chleba Przepisem Dnia 05.09.2015.
Źródło:http://grunttoprzepis.blogspot.com/2015/09/chleb-pszenno-zytni-z-maslanka.html