Wykonanie
Delikatny w smaku, pyszny
chleb maślankowyGrunt to kiepskim dowcipem dzień zacząć :)[źródło: internet]-
Mężu, dokąd idziesz?- Do sklepu, po
chleb.- Przecież mamy
chleb!- No to po igrzyska...Dziś propozycja na
chleb mocno nietypowy, bo z
maślanką w składzie. Wychodzi mięciutki, puszysty, nie kruszy się, i smakuje niebiańsko :)Można tu eksperymentować z dodatkami różnych mąk. U mnie akurat w roli głównej
mąka razowa żytnia .
Składniki na keksówkę o wymiarach 30x10x8cm (LxWxH):300g
mąki pszennej - u mnie akurat tortowa100g
mąki żytniej razowej - typ 2000 pelnoziarnista3 czubate łyżeczki
drożdży suchych (14g) - lub 30g
drożdży świeżych200g
maślanki1/2 szkl.
wody - ciepłej2 łyżki płynnego
miodu - u mnie ciemny, gryczany2 łyżeczki
soli - płaskie2 łyżki
oliwymasło - do wysmarowania formy przed pieczeniem
kasza manna - do obsypania formy
maślanka - do posmarowania
chleba przed pieczeniem
Jeśli używa się
drożdży świeżych zamiast suchych, rozmieszać je w 1/2 szkl. ciepłej
wody z 1 łyżeczką
mąki i 1 łyżką
miodu. Odstawić do wyrośnięcia na 10 min. w ciepłe miejsce aż rozczyn "ruszy". Używać wysokiego naczynia i pilnować, gdyż
drożdże kipią ;) Taki rozczyn dodać następnie do reszty składników.W przypadku wykorzystania
drożdży suchych, nie trzeba ich wcześniej rozpuszczać w wodzie. Prostota ich wykorzystania polega właśnie na dodaniu do reszty składników, bez uprzedniej "obróbki" w postaci rozczynu. Przepis w dalszej części opiera się właśnie na drożdżach suchych.W dużej misce wymieszać razem obydwie
mąki,
drożdże i
sól. Stopniowo dodawać składniki płynne:
miód,
oliwę,
maślankę i ciepłą
wodę.Wyrabiać ciasto przez ok 10 minut, do dokładnego połączenia składnikó i uzyskania większej elastyczności ciasta - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami). Ciasto
chlebowe wyjdzie raczej mało zwarte i mocno klejące. Odstawić je w misce przykrytej ściereczka kuchenną
ciastem na ok. 1 godz. do wyrośnięcia - podwojenia objętości .Formę keksową o wymiarach 30x10x8cm (LxWxH) wysmarować
masłem i obsypać
kaszą manną -
kasza manna jest tu lepsza niż
bułka tarta,
zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do
bułki.Wyrośnięte ciasto
chlebowe krótko zagnieść, w celu odgazowania. Rozciągnąć w rękach w podłużny walec i przełożyć je do formy. Odstawić w ciepłe miejsce na kolejną ok 1 godzinę do wyrośnięcia - pod przykryciem ze ściereczki kuchennej.Tuż przed pieczeniem wierzch
chleba ponacinać na skos
ostrym nożem i posmarować
maślanką.Wstawić do nagrzanego do 170C piekarnika i piec ok. 35-45 minut (w 1/3 wysokości, w opcji góra-dół, bez termoobiegu) - sprawdziłam metodą prób i błędów, że czas pieczenia mocno zależy od posiadanego piekarnika: gazowy/elektryczny, stary/nowy itp. itd. - nie ma innej rady,
chleba przy pieczeniu trzeba po prostu pilnować...Gotowość
chleba sprawdzać testem "suchego patyczka". Studzić wyjęty z blaszki na metalowej kratce, by dokładnie odparował.Zajadać ze smakiem :)
Pięknie dziękuję SMAKEROWI za mianowanie mojego
chleba Przepisem Dnia 05.09.2015.