Wykonanie
Banalnie proste w przygotowaniu, a jakie smaczne!
Przez ostatni miesiąc jestem bardzo monotematyczna w moich wyczynach cukierniczych. Nie
mogę się powstrzymać i po raz kolejny łapię się za ten sam przepis, przygotowując następną wariację w temacie ciasta
jogurtowego .A wszystko za sprawą akcji Ciasta na Niedzielę pt. Kubeczkowe
jogurtowe z
owocami . Ciasto jest tak pyszne i tak łatwe w przygotowaniu, że nie jestem w stanie mu się oprzeć. Kolejna wersja
goni następną wersję, zmieniam jedynie smak wykorzystanego
jogurtu i
owoców.Pierwotny przepis który brał udział w akcji to Ciasto
jogurtowo-
gruszkowe z kubeczka . Tym razem wersja z
jogurtem z
owoców leśnych - stąd trochę szarobury kolor ciasta od fioletowego
jogurtu - i mrożoną
czarną porzeczką.Wykonanie tego ciasta jest wręcz bezczelnie proste, bo większość składników odmierza się kubeczkiem po użytym
jogurcie - w zależności jak duży kubeczek, taki proporcjonalny dodatek reszty składników . Bez miksera! Bez wagi! Wystarczy zamieszać łyżką i gotowe!Ciasto wychodzi wilgotne, długo zachowujące świeżość i bardzo delikatne w smaku - no w końcu
jogurtowe!
Składniki na małą, prostokątna blachę 24x24cm przy użyciu kubeczka
jogurtu wielkości 250g :1 kubeczek
jogurtu (250g) - u mnie z
owoców leśnych3
jajka1 kubeczek
oleju1 i 1/3 kubeczka
cukru - taka ilość konieczna przy kwaśnych owocach; przy tych bardziej słodkich można poprzestać na 1 kubeczku1 mały
cukier wanilinowy (16g) - lub 1 płaska łyżka domowego
cukru waniliowego(wyrób własny TU)3 kubeczki
mąki1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia4-5 garści mrożonej
czarnej porzeczki (250g)
Do dużej miski wyłożyć
jogurt. Wbić całe
jaja. Kubeczka po
jogurcie użyć do odmierzenia
oleju i dolać do reszty płynnych składników. Rozbełtać łyżką.Kubeczek po
jogurcie umyć, wytrzeć, odmierzyć potrzebną ilość
cukru i
mąki wsypując do drugiej miski. Dodać
proszek do pieczenia i
cukier wanilinowy. Wymieszać łyżką.Suche składniki połączyć z mokrymi, wymieszać do ich połączenia - nie przejmować się jeśli pozostaną grudki. Ciasto wyjdzie dość gęste, ale nadal wystarczająco lejące, aby nie
mieć trudności z przełożeniem go do blaszki.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać do niej ciasto. Na wierzch wrzucić zamrożone
porzeczki.Piec około 45-55 min. w 180C - u mnie bez termoobiegu, na środku piekarnika . Koniecznie sprawdzać stan upieczenia "testem patyczka", bo duża ilość
mrożonych owoców zdecydowanie przedłuża tu standardowy czas pieczenia.Po wystudzeniu i wyjęciu z blaszki, ciasto można posypać
cukrem pudrem - sprawdza się przy użyciu kwaśnych
owoców typu
czarna porzeczka .