Wykonanie
Pyzy,
bułki na parze, parowańce... Nazw sporo, smak ten sam. Dla mnie to wspomnienie dzieciństwa. Pyzy, które przygotowywała moja babcia, zawsze z cudownie miękką pieczenią i gotowaną
kapustą... Przemycam to wspomnienie podając obiad córce... Z własnego doświadczenia wiem, jak ważne są smaki poznane w dzieciństwie... A niech ją później "prześladują" - tak jak mnie :) I niech do nich chce wracać - tak jak ja :)P.S. Dzielę się z
Wami przepisem mojej babci :)
Składniki:1 kg
mąki3/4 litra
mleka2 op.
drożdży instant2
jajkaszczypta
soli1 łyżeczka
cukruSposób przygotowania:Pół kilo
mąki wymieszaj z podgrzanym
mlekiem. Powoli dosypuj resztę
mąki. Dodaj
drożdże,
jaja,
sól i
cukier. Wyrób na gładkie ciasto. Jak zacznie odchodzić od ręki, odłóż do wyrośnięcia.Po około 50-60 minutach rozwałkuj ciasto na stolnicy podsypując
mąką. Wykrawaj szklanką pyzy. Układaj na garnku z naciągniętą gazą z wrzątkiem i paruj pod przykryciem (np. miski) 10 minut.Podawaj z sosem. U mnie sos powstały z pieczenia
karkówki zabielony
jogurtem i
mąką.