Wykonanie
Nie znam dziecka, które nie lubi frytek. Niejeden dorosły tez wybierze je do obiadu zamiast
ryżu czy
ziemniaków. Walczę jednak z frytkami mrożonymi - jakoś nie do końca wierzę w ich dobrą jakość.
Ziemniaki smażone w głębokim tłuszczu to z kolei bomba kaloryczna. Kompromisem są frytki z piekarnika. Ze świeżych
ziemniaków, Z
ziołami. Aromatyczne...
Składniki:1 kg
ziemniaków3 łyżeczki
suszonego oregano1 łyżeczka suszonej
bazylii4 łyżki
oliwysólpieprzSposób przygotowania:
Ziemniaki obierz, opłucz, osusz i pokrój w podłużne kawałki. Wrzuć je do dużej miski, oprósz
solą i
pieprzem oraz
ziołami. Polej
oliwą i dokładnie wymieszaj, by
przyprawy i
oliwa równomiernie je pokryły. Ułóż
ziemniaki na dużej blaszce - jedną warstwą. Piecz ok. 20-30 minut w 240 stopniach. Po 15 minutach przemieszaj.