Wykonanie
Lekki i puszysty. Pożywny i zdrowy. Z
jogurtem,
bitą śmietaną,
dżemem,
owocami,
czekoladą... Każdy wariant jest dopuszczalny. Omlet
biszkoptowy to moja alternatywa dla sobotnich placuszkowych śniadań. Jedno mieszanie - jedno smażenie, a porcją córcia dzieli się z mamą :)
Składniki:(na patelnię 24 cm)3
jajka3 łyżki
mąki pszennej3 łyżki
mleka1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki ekstraktu
waniliowegoodrobina
soliolejSposób przygotowania:Oddziel
białka od
żółtek.
Białka ubij z
solą na sztywną pianę.
Żółtka wymieszaj z
mlekiem, przesianą
mąką,
proszkiem do pieczenia i ekstraktem. Dodawaj masę
żółtkową łyżkami do
białek i nie przerywając miksowania.Rozgrzej patelnię i delikatnie natłuść
olejem. Wylej masę na patelnię i przykryj pokrywką. Smaż na małym ogniu, aż góra omleta zacznie się ścinać. Następnie odwróć omlet (metoda dowolna - ja preferuję zsunięcie na talerz i nakrycie patelnią) i smaż do zrumienienia drugiej strony.Podawaj z dowolnymi słodkimi dodatkami.