Wykonanie
Zupa też ważna część obiadu. Choć często pomijana i lekceważona w domowych jadłospisach stanowi łatwy sposób wzbogacania diety o warzywa. Szczególnie jeśli w domu mamy małego smyka warto je przygotowywać. Jedną z najprostszych kompozycji jest jarzynówka. Przyrządzana w każdym domu na kilka sposobów. U mnie na co najmniej dwa. Tu przedstawię ten bardziej lubiany a zarazem zdrowszy wariant. Najlepiej smakuje w wykonaniu Babć.
Składniki:kawałek
mięsa indyczego (szyja, skrzydło)2 spore
marchewki1 średnia
pietruszkakawałek
selerakilka plasterków
poratrochę siekanego
koprusól,
pieprzlistek laurowyszczypta
przyprawy warzywnejNa zacierki:
mąka żytnialetnia
woda do zagniecenia kluseczkówPrzygotowanie:Na
mięsie indyczym gotujemy
wywar, który doprawiamy
solą pieprzem,
listkiem laurowym,
porem i
vegetą. Kiedy
mięso jest miękkie wyjmujemy je do obrania. Wrzucamy starte na tarce o grubych oczkach warzywa. Gotujemy kilka - kilkanaście minut na wolnym ogniu. Tyla wystarczy by warzywa zmiękły.Można teraz przygotować zacierki: w małej miseczce za pomocą palców zacieramy
mąkę dodając po trochu
wody. Powstałe w ten sposób kluseczki na bieżąco wrzucamy do gotującej się zupy. Na koniec wsypujemy trochę siekanego
kopru. Wystarczy pogotować kilka minut i zupa gotowa. Zacierki ją fajnie zagęszczają i uzupełniają jej smak.
Szczególnie zacierki wykonane wprawną choć zgrabiałą ręką mojej Babci są pyszne. Mi też wyszły - jednak czuć brak wieloletnie wprawy. Zupa jest łatwa w przygotowaniu, smakuje dzieciakom. Ma delikatny smak. W sam raz na przejedzone grillowanymi smakołykami żołądki ;) Polecam. Samo zdrowie.