Wykonanie
Dawno nie było go na moim blogu i niezbyt często w mojej kuchni gości ostatnio. Czas sobie i Wam o nim przypomnieć. Oto propozycja na
kurczaka pieczonego z garnca. Powstał już jakiś czas temu: bez tłuszczu i zbyt wysokiej temperatury, a soczysty i pełen smaku. Zainteresowanych zapraszam do lektury:
Składniki:2-3 ćwiartki
kurczaka (w zależności od ilości chętnych)mieszanka ulubionych
ziół i przypraw (tu
słodka papryka,
kurkuma,
gałka muszkatołowa,
imbir)
sól,
pieprz białyok 50 ml
wodyPrzygotowanie:Umyte ćwiartki okrawamy ze zbędnego tłuszczu. Nacieramy
solą i pozostałymi
przyprawami. Odstawiamy na kilka godzin - najlepiej całą noc do lodówki. Części
kurczaka układamy w rozgrzanym garnku żeliwnym. Podlewamy odrobiną
wody. Pieczemy pod przykryciem - po ok 20 minut z każdej strony. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Kurczak przyrządzany w ten sposób jest mięciutki, soczysty i aromatyczny. Ze względu na stosunkowo krótki czas pieczenia w stosunkowo niskiej temperaturze
mięso nie
traci wartości odżywczych, a przy tym jego przygotowanie nie wymaga "zachodu". Idealny na obiad codzienny.