ßßß Cookit - przepis na Kurczak w garnku pieczony. Bez tłuszczu.

Kurczak w garnku pieczony. Bez tłuszczu.

nazwa

Wykonanie

Dawno nie było go na moim blogu i niezbyt często w mojej kuchni gości ostatnio. Czas sobie i Wam o nim przypomnieć. Oto propozycja na kurczaka pieczonego z garnca. Powstał już jakiś czas temu: bez tłuszczu i zbyt wysokiej temperatury, a soczysty i pełen smaku. Zainteresowanych zapraszam do lektury:
Składniki:
2-3 ćwiartki kurczaka (w zależności od ilości chętnych)
mieszanka ulubionych ziół i przypraw (tu słodka papryka, kurkuma, gałka muszkatołowa, imbir)
sól, pieprz biały
ok 50 ml wody
Przygotowanie:
Umyte ćwiartki okrawamy ze zbędnego tłuszczu. Nacieramy solą i pozostałymi przyprawami. Odstawiamy na kilka godzin - najlepiej całą noc do lodówki. Części kurczaka układamy w rozgrzanym garnku żeliwnym. Podlewamy odrobiną wody. Pieczemy pod przykryciem - po ok 20 minut z każdej strony. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Kurczak przyrządzany w ten sposób jest mięciutki, soczysty i aromatyczny. Ze względu na stosunkowo krótki czas pieczenia w stosunkowo niskiej temperaturze mięso nie traci wartości odżywczych, a przy tym jego przygotowanie nie wymaga "zachodu". Idealny na obiad codzienny.
Źródło:http://cytryny-jak-maliny.blogspot.com/2014/06/kurczak-w-garnku-pieczony-bez-tuszczu.html