Wykonanie
Przepis na ciasto
wiśniowe znalazła w internecie Julia i podesłała mi go. Ciasto jest idealnie wyważone
smakowo: nie jest za słodkie z lekką kwaskowatością
wiśni. I jak ładnie wygląda. W moim domu ciasto zniknęło w przeciągu 2 dni :D. Pewnie zniknęło by w ten sam dzień, ale całe szczęście rozsądek zwyciężył.Julia dziękuję za pyszny przepis :)Składniki na
biszkopt (tortownica o średnicy 23 cm):3
jajka150 g
cukru150 g
mąkiSkładniki na krem:250 g
śmietanki 30% - 36%250 g
mascarpone70 g
cukru pudruSkładniki dodatkowe:1 kg
wiśni świeżych (można użyć mrożone)100 g
czekolady2 łyżki
cukru1 łyżka
wódki (opcjonalnie)
Wiśnie wydrylować, zasypać 2 łyżki
cukru i 1 łyżką
wódki, delikatnie wymieszać, zostawić aby wydzielił się sok.
BiszkoptCałe
jajka zmiksować z
cukrem na puszystą masę (ok. 5 min). Dodać przesianą
mąkę i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do tortownicy natłuszczonej
masłem i wysypanej
mąką. Piec w rozgrzanym piekarniku do 1 8 0 ° C przez 20-25 min. Wystudzić. Nie wyciągać z tortownicy!Krem
Śmietankę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać przesiany
cukier puder, ubić na sztywno (ok. 5 min). Do ubitej
śmietany dodać
serek mascarpone i wszystko delikatnie wymieszać (można mikserem na bardzo wolnych obrotach).Ułożenie
Wiśnie odcedzić. Paroma łyżkami soku z
wiśni nasączyć ciasto. Na cieście ułożyć warstwę z
wiśni. Na
wiśnie dać warstwę kremu
mascarpone. Całość posypać wiórkami
czekolady (najlepiej schłodzoną
czekoladę trzeć na tarce tuż nad
ciastem). C iasto schłodzić w lodówce 3-4 godziny.Smacznego :)
Źródło przepisu: Вишневый пирог «Наслаждение»