Wykonanie
Wątróbka drobiowa jest doskonałym źródłem witamin (A, C, D, E, B12) i minerałów (żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas), dlatego powinna co pewien czas gościć na naszych stołach. Swego czasu przygotowywałam
wątróbkę rodzinie, sama zaś wyjadałam tylko
cebulkę, długo nie mogłam się przekonać do jej jedzenia. Smakowałam stopniowo niewielkie ilości, obecnie jem i
cebulkę i
wątróbkę, oczywiście przygotowaną przez siebie. Wiele osób sądzi, że wątroba magazynuje toksyny, gdyby tak było to bylibyśmy jedną wielką górą toksyn. Tak nie jest właśnie dzięki
wątrobie, w której to jak w fabryce chemicznej zachodzą procesy pomagające wydalić wszystkie szkodliwe związki z naszego organizmu. Jeśli coś magazynuje to zapasy witamin i mikroelementów, aby ich nie zabrakło dla organizmu. Sprawdź, czy
wątróbka jest zdrowa ?Składniki:1 kg
wątróbki drobiowej1 łyżka
majeranku1 łyżeczka
papryki ostrej1 łyżeczka mielonego
pieprzusól (u mnie 2 łyżeczki)3 średnie
cebuleolej do smażeniaPrzygotowanie:
Wątróbkę umyć, dokładnie oczyścić z wszelkich żyłek i białych nitek. Uważać, gdy natrafimy na coś żółtego, może to być woreczek z żółcią, który po rozkrojeniu zepsuje nam całą
wątróbkę (będzie gorzka). Bezpieczniej jest go wyciąć z pewnym zapasem
wątróbki.Zagotować w dużym garnku
wodę i włożyć
wątróbkę na 3 - 4 minuty od powtórnego zagotowania (
wody nie solić). Po ugotowaniu odcedzić.
Cebulę przekroić na pół, posiekać w
pióra i zeszklić na rozgrzanym
oleju w głębokiej patelni. Do
cebuli włożyć
wątróbkę, wymieszać i smażyć około 5 minut, co pewien czas zamieszać i ewentualnie dodać więcej
oleju.Po 5 minutach dodać
przyprawy i
sól do smaku, dokładnie wymieszać. Smażyć jeszcze około 2 minut by
sól się rozpuściła, a
przyprawy połączyły się z
wątróbką.
Wątróbka była już gotowana, więc nie wymaga długiego smażenia bo będzie za sucha.
Wątróbka dobrze smakuje z
ziemniakami,
kaszą gryczaną lub jęczmienną, a i z samym
razowym chlebem jest pyszna.