ßßß Cookit - przepis na Wątróbka drobiowa

Wątróbka drobiowa

nazwa

Wykonanie

Wątróbka drobiowa jest doskonałym źródłem witamin (A, C, D, E, B12) i minerałów (żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas), dlatego powinna co pewien czas gościć na naszych stołach. Swego czasu przygotowywałam wątróbkę rodzinie, sama zaś wyjadałam tylko cebulkę, długo nie mogłam się przekonać do jej jedzenia. Smakowałam stopniowo niewielkie ilości, obecnie jem i cebulkę i wątróbkę, oczywiście przygotowaną przez siebie. Wiele osób sądzi, że wątroba magazynuje toksyny, gdyby tak było to bylibyśmy jedną wielką górą toksyn. Tak nie jest właśnie dzięki wątrobie, w której to jak w fabryce chemicznej zachodzą procesy pomagające wydalić wszystkie szkodliwe związki z naszego organizmu. Jeśli coś magazynuje to zapasy witamin i mikroelementów, aby ich nie zabrakło dla organizmu. Sprawdź, czy wątróbka jest zdrowa ?
Składniki:
1 kg wątróbki drobiowej
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka mielonego pieprzu
sól (u mnie 2 łyżeczki)
3 średnie cebule
olej do smażenia
Przygotowanie:
Wątróbkę umyć, dokładnie oczyścić z wszelkich żyłek i białych nitek. Uważać, gdy natrafimy na coś żółtego, może to być woreczek z żółcią, który po rozkrojeniu zepsuje nam całą wątróbkę (będzie gorzka). Bezpieczniej jest go wyciąć z pewnym zapasem wątróbki.
Zagotować w dużym garnku wodę i włożyć wątróbkę na 3 - 4 minuty od powtórnego zagotowania (wody nie solić). Po ugotowaniu odcedzić.
Cebulę przekroić na pół, posiekać w pióra i zeszklić na rozgrzanym oleju w głębokiej patelni. Do cebuli włożyć wątróbkę, wymieszać i smażyć około 5 minut, co pewien czas zamieszać i ewentualnie dodać więcej oleju.
Po 5 minutach dodać przyprawy i sól do smaku, dokładnie wymieszać. Smażyć jeszcze około 2 minut by sól się rozpuściła, a przyprawy połączyły się z wątróbką. Wątróbka była już gotowana, więc nie wymaga długiego smażenia bo będzie za sucha.
Wątróbka dobrze smakuje z ziemniakami, kaszą gryczaną lub jęczmienną, a i z samym razowym chlebem jest pyszna.
Źródło:http://przepisy-kulinarne-kuchcika.blogspot.com/2015/06/watrobka-drobiowa.html