Wykonanie
Gdy w upalne dni słyszę od domowników, że coś orzeźwiającego by się wypiło, to w myślach mam od razu
miętę.Świeża
mięta nie zawsze jest w zasięgu, ale
mięta jako
herbata ziołowa ekspresowa jest zawsze dostępna w mojej kuchni.Na bazie jej naparu można przygotować mega orzeźwiające
napoje i koktajle, które zaspokoją pragnienie każdej osoby goszczącej w moim domu.Moja propozycja nie dość, że da orzeźwienie to jeszcze ucieszy oko.Zestawienie naparu z
mięty,
imbiru i
jabłek zamrożone i podane w koktajlu z
kiwi i
truskawek, stopniowo uwalnia swój cudowny aromat i orzeźwia za każdym łykiem coraz bardziej.
Składniki:(dla 3 osób)6 torebek
mięty5 cm korzenia świeżego
imbiru2 duże
jabłka1 litr
wody4 dojrzałe
kiwi1/2 kg dojrzałych
truskawekcukier trzcinowy lub
miód1
cytrynaPrzygotowanie:
Imbir oczyścić i pokroić w drobne kawałeczki.
Jabłka umyć, wydrążyć gniazda nasienne i przekroić na dość duże kawałki.
Wodę zagotować, dodać
imbir i
jabłka, gotować około 20 minut.Po ugotowaniu wyjąć
jabłka i włożyć do gorącego płynu (98 stopni C)
torebki mięty, parzyć pod przykryciem przez 5 - 7 minut.Po tym czasie wyjąć
torebki i odstawić do wystudzenia. Wystudzony płyn posłodzić, dodając ze 2 łyżki
cukru trzcinowego lub
miodu.Płyn przecedzić przez sitko i połową napełnić foremki do mrożenia kostek
lodu, a pozostały wstawić do lodówki.
Cytrynę sparzyć gorącą
wodą i odciąć ze 2 plasterki, pokroić je na mniejsze cząstki i dodać po kilka do płynu w foremkach na
lód, zamrozić.
Kiwi obrać, dodać 1/2 schłodzonego płynu, włożyć do blendera, rozdrobnić i napełnić do połowy szklanki, w których będziemy podawać koktajl.
Truskawki umyć, odciąć szypułki, włożyć do blendera dodając pozostały płyn i ze 2 łyżki
soku z cytryny, rozdrobnić.Do szklanek z
kiwi włożyć po 3 kostki
lodu i delikatnie uzupełnić rozdrobnionymi
truskawkami.