ßßß Cookit - przepis na Koktajl na bazie mięty

Koktajl na bazie mięty

nazwa

Wykonanie

Gdy w upalne dni słyszę od domowników, że coś orzeźwiającego by się wypiło, to w myślach mam od razu miętę.
Świeża mięta nie zawsze jest w zasięgu, ale mięta jako herbata ziołowa ekspresowa jest zawsze dostępna w mojej kuchni.
Na bazie jej naparu można przygotować mega orzeźwiające napoje i koktajle, które zaspokoją pragnienie każdej osoby goszczącej w moim domu.
Moja propozycja nie dość, że da orzeźwienie to jeszcze ucieszy oko.
Zestawienie naparu z mięty, imbiru i jabłek zamrożone i podane w koktajlu z kiwi i truskawek, stopniowo uwalnia swój cudowny aromat i orzeźwia za każdym łykiem coraz bardziej.
Składniki:
(dla 3 osób)
6 torebek mięty
5 cm korzenia świeżego imbiru
2 duże jabłka
1 litr wody
4 dojrzałe kiwi
1/2 kg dojrzałych truskawek
cukier trzcinowy lub miód
1 cytryna
Przygotowanie:
Imbir oczyścić i pokroić w drobne kawałeczki.
Jabłka umyć, wydrążyć gniazda nasienne i przekroić na dość duże kawałki.
Wodę zagotować, dodać imbir i jabłka, gotować około 20 minut.
Po ugotowaniu wyjąć jabłka i włożyć do gorącego płynu (98 stopni C) torebki mięty, parzyć pod przykryciem przez 5 - 7 minut.
Po tym czasie wyjąć torebki i odstawić do wystudzenia. Wystudzony płyn posłodzić, dodając ze 2 łyżki cukru trzcinowego lub miodu.
Płyn przecedzić przez sitko i połową napełnić foremki do mrożenia kostek lodu, a pozostały wstawić do lodówki.
Cytrynę sparzyć gorącą wodą i odciąć ze 2 plasterki, pokroić je na mniejsze cząstki i dodać po kilka do płynu w foremkach na lód, zamrozić.
Kiwi obrać, dodać 1/2 schłodzonego płynu, włożyć do blendera, rozdrobnić i napełnić do połowy szklanki, w których będziemy podawać koktajl.
Truskawki umyć, odciąć szypułki, włożyć do blendera dodając pozostały płyn i ze 2 łyżki soku z cytryny, rozdrobnić.
Do szklanek z kiwi włożyć po 3 kostki lodu i delikatnie uzupełnić rozdrobnionymi truskawkami.
Źródło:http://przepisy-kulinarne-kuchcika.blogspot.com/2015/05/koktajl-na-bazie-miety.html