ßßß
Moje szybkie i zdrowe śniadanie lub kolacja, to na pewno kasza jaglana . Na blogu jest już jeden przepis kaszy jaglanej z powidłami, a tym razem proponuję w nieco lżejszej formie z jabłkami.Składniki:1 szklanka kaszy jaglanej2 szklanki mleka1 szklanka wody1 łyżka cukru trzcinowego lub miodu1 łyżka masła2 jabłka2 - 3 łyżki cukru trzcinowegodżem niskosłodzony z wiśni (opcjonalnie)dodatkowo:zimna i gorąca woda do płukania kaszyPrzygotowanie:Kaszę przepłukać zimną, a następnie kilka razy gorącą wodą. Takie płukanie ma pozbawić kaszę goryczki. Zamiast płukania można kaszę podprażyć chwilę, na gorącej suchej patelni.Zagotować mleko z wodą, dodać kaszę i gotować na małym ogniu około 20 minut. Po mniej więcej 10 minutach dodać masło i 1 łyżkę cukru. Jeśli chcemy użyć miodu, to dodać go dopiero po ugotowaniu kaszy, gdyż wysoka temperatura pozbawi miód wartości zdrowotnych.Gotując obserwować ilość płynu. Kasza może zbyt szybko wchłonąć mleko z wodą i wtedy należy podlewać stopniowo gorącą wodą. Podlewanie wodą jest zbędne, gdy kasza jest już ugotowana.Ugotowaną kaszę przykryć i odstawić na około 10 minut.Jabłka umyć, pokroić w średniej wielkości kostkę. Jabłka obsypać cukrem (ilość cukru zależy jak słodkie mamy jabłka),włożyć do naczynia z pokrywką przystosowanego do gotowania w mikrofali. Mikrofalę ustawić na stopień mocy 600 i czas 10 minut. Nie dodawać wody, gdyż w czasie gotowania z jabłek wycieknie sok. Po wyjęciu z mikrofali odczekać 1 - 2 minuty, zanim zdejmiemy pokrywkę.Kaszę polać sokiem z ugotowanych jabłek, dodać jabłka i ewentualnie dżem.