Wykonanie
Schabowego nie ma co zachwalać, ale takiego z
indyka to i owszem bardzo polecam.
Schabowy z
indyka dobrze smakuje w panierce z
płatków kukurydzianych. Z takiego połączenia będą zadowolone zwłaszcza dzieci, a gdy pominiemy etap z
mąką to osoby na diecie bezglutenowej również powinny skorzystać.
Kukurydza nie zawiera glutenu, w sprzedaży są dostępne
płatki kukurydziane bezglutenowe.Składniki:około 1 kg piersi z
indykapłatki kukurydziane1 szklanka
mąki pszennej3 - 4
jajkasólpieprzolej do smażeniaPrzygotowanie:Pierś z
indyka umyć, oczyścić z żyłek, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić ukośnie wzdłuż włókien na plastry o grubości około 1 cm.Delikatnie rozbić tłuczkiem i z każdej strony przyprawić
solą i świeżo mielonym
pieprzem.
Płatki kukurydziane rozgnieść na drobniejsze kawałki i wsypać do naczynia w którym będziemy panierować kotlety.Do innego naczynia wsypać
mąkę.
Jajka roztrzepać tak by miały jednolitą konsystencję.Kotlety panierować:
mąka,
jajko,
płatki kukurydziane i od razu smażyć na rozgrzanym
oleju z obu strony. Nie dopuszczać do nadmiernego przypieczenia
płatków, gdyż mogą być gorzkie.Do takich kotletów doskonale pasuje surówka z
marchwi .Ilość potrzebnych składników zależy od tego jak dużo mamy
indyka.