ßßß Cookit - przepis na Schabowy z indyka w płatkach kukurydzianych

Schabowy z indyka w płatkach kukurydzianych

nazwa

Wykonanie

Schabowego nie ma co zachwalać, ale takiego z indyka to i owszem bardzo polecam. Schabowy z indyka dobrze smakuje w panierce z płatków kukurydzianych. Z takiego połączenia będą zadowolone zwłaszcza dzieci, a gdy pominiemy etap z mąką to osoby na diecie bezglutenowej również powinny skorzystać. Kukurydza nie zawiera glutenu, w sprzedaży są dostępne płatki kukurydziane bezglutenowe.
Składniki:
około 1 kg piersi z indyka
płatki kukurydziane
1 szklanka mąki pszennej
3 - 4 jajka
sól
pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie:
Pierś z indyka umyć, oczyścić z żyłek, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić ukośnie wzdłuż włókien na plastry o grubości około 1 cm.
Delikatnie rozbić tłuczkiem i z każdej strony przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.
Płatki kukurydziane rozgnieść na drobniejsze kawałki i wsypać do naczynia w którym będziemy panierować kotlety.
Do innego naczynia wsypać mąkę.
Jajka roztrzepać tak by miały jednolitą konsystencję.
Kotlety panierować: mąka, jajko, płatki kukurydziane i od razu smażyć na rozgrzanym oleju z obu strony. Nie dopuszczać do nadmiernego przypieczenia płatków, gdyż mogą być gorzkie.
Do takich kotletów doskonale pasuje surówka z marchwi .
Ilość potrzebnych składników zależy od tego jak dużo mamy indyka.
Źródło:http://przepisy-kulinarne-kuchcika.blogspot.com/2015/04/schabowy-z-indyka-w-patkach.html