Wykonanie
Gdy mamy w lodówce opakowanie gotowego
ciasta francuskiego, niespodziewani goście nas nie zaskoczą.
Jabłka zazwyczaj w domu są,
cukier również, więc 20 minut i
ciastko do
kawy jest gotowe.Składniki:1 opakowanie gotowego
ciasta francuskiego1 średnie
jabłkocukier trzcinowy lub zwykły
Przygotowanie:
Jabłko obrać ze skórki i pokroić w drobną kosteczkę.
Ciasto francuskie po wyjęciu z lodówki pokroić w kwadraty o wymiarach około 7 x 7 cm.Dwa przeciwległe brzegi wyciętego kwadratu zawijamy do środka, tak by powstała rynienka na włożenie
jabłek.Na środek każdego kawałka ciasta położyć
jabłek i posypać je 1/2 łyżeczki
cukru (proponuję trzcinowy).
Ciastka wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując odstępy około 1 cm
między sobą.Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C około 20 minut.Z jednego ciasta wychodzi 16 - 20
ciastek.