ßßß Cookit - przepis na Fasolówka na kurczaku

Fasolówka na kurczaku

nazwa

Wykonanie

Zupa fasolowa wcale nie musi być ciężko strawna. Moja wersja jest gotowana na kurczaku i dlatego śmiem twierdzić, że ma o połowę kalorii mniej niż taka na mięsie np. wieprzowym. Gdy na obiad chcemy upiec udka lub podudzia i po wycięciu ich zostaje część przykręgosłupowa kurczaka, proponuję wykorzystać ją właśnie w fasolówce.
Składniki:
2 kawałki kurczaka z kością (mogą być korpusy)
200 g drobnej fasoli
2 średnie marchewki
3 średnie ziemniaki
2 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka cząbru (zapobiega wzdęciom)
1 łyżka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka pieprzu naturalnego
1/2 łyżeczki mielonego kminku
3 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
sól
garnek 3 litrowy
Przygotowanie:
Kurczaka umyć i włożyć do garnka wypełnionego w 3/4 zimną wodą, dodać fasolę, drobno pokrojony czosnek, listek laurowy i ziele angielskie.
Gotować na wolnym ogniu, aż mięso z kurczaka będzie miękkie i będzie odstawać od kości. Mięso wyjąć, można obrać z kości, pokroić i wrzucić do zupy.
Po wyjęciu mięsa dodać obrane i pokrojone drobno warzywa oraz przyprawy, uzupełnić wygotowaną wodę i gotować na pewno jeszcze z 20 - 30 minut, do miękkości warzyw i fasoli.
Na koniec doprawić solą i ewentualnie pieprzem do smaku.
Źródło:http://przepisy-kulinarne-kuchcika.blogspot.com/2015/02/fasolowka-na-kurczaku.html