ßßß
Zupa fasolowa wcale nie musi być ciężko strawna. Moja wersja jest gotowana na kurczaku i dlatego śmiem twierdzić, że ma o połowę kalorii mniej niż taka na mięsie np. wieprzowym. Gdy na obiad chcemy upiec udka lub podudzia i po wycięciu ich zostaje część przykręgosłupowa kurczaka, proponuję wykorzystać ją właśnie w fasolówce.Składniki:2 kawałki kurczaka z kością (mogą być korpusy)200 g drobnej fasoli2 średnie marchewki3 średnie ziemniaki2 ząbki czosnku1 łyżka majeranku1 łyżeczka tymianku1 łyżeczka cząbru (zapobiega wzdęciom)1 łyżka pieprzu ziołowego1 łyżeczka pieprzu naturalnego1/2 łyżeczki mielonego kminku3 liście laurowe5 ziarenek ziela angielskiegosólgarnek 3 litrowyPrzygotowanie:Kurczaka umyć i włożyć do garnka wypełnionego w 3/4 zimną wodą, dodać fasolę, drobno pokrojony czosnek, listek laurowy i ziele angielskie.Gotować na wolnym ogniu, aż mięso z kurczaka będzie miękkie i będzie odstawać od kości. Mięso wyjąć, można obrać z kości, pokroić i wrzucić do zupy.Po wyjęciu mięsa dodać obrane i pokrojone drobno warzywa oraz przyprawy, uzupełnić wygotowaną wodę i gotować na pewno jeszcze z 20 - 30 minut, do miękkości warzyw i fasoli.Na koniec doprawić solą i ewentualnie pieprzem do smaku.