Wykonanie
Długo broniłam się przed zrobieniem piernika, gdyż zwykle jest to pracochłonne. Oto pewnego razu podjęłam wyzwanie. Odszukałam przepis na łatwy piernik, bez miksowania i długiego stania w kuchni. Domownikom tak posmakował, że jest pieczony w naszym domu bardzo często, nie tylko od święta.Składniki:1/2 kostki
masła1 szklanka
cukru2 łyżki
miodu2 łyżki
powideł śliwkowych4 łyżeczki
przyprawy do piernika1 łyżeczka
cynamonu2 łyżki gorzkiego
kakao2 łyżeczki
sody oczyszczonej2 pełne łyżki
kawy Inki250 ml (1 szklanka)
mleka2
jajka300 g (2 szklanki)
mąki pszennej tortowejPrzełożenie:kilka łyżek
powideł śliwkowychPolewa:1
czekolada Allegro z Biedronki lub inna z co najmniej 45% zawartością
kakao50 g
masła2 łyżki
mlekaPrzygotowanie:Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Formę posmarować tłuszczem i wysypać
bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Przepis na 2 mniejsze formy do keksów lub na większą prostokątną o wymiarach 33 cm x 23 cm.W średniej wielkości garnku, na małym ogniu roztopić
masło, dodać
cukier i wymieszać, następnie dodać
miód,
powidła śliwkowe,
przyprawę piernikową,
cynamon i
kakao. Podgrzewać jeszcze przez minutę na minimalnym ogniu cały czas mieszając.Zdjąć garnek z ognia (masa będzie bardzo ciepła), odczekać minutę i dodać kolejno
sodę,
kawę,
mleko oraz roztrzepane
jajka. Wszystko energicznie wymieszać łyżką (masa się spieni). Cały czas mieszając dodawać stopniowo
mąkę przesianą przez sitko. Masę wymieszać tak, aby nie było w niej grudek
mąki.Masę wylać do foremki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut w 170 stopniach C, aż wetknięty patyczek będzie suchy. W moim piekarniku piernik był upieczony już po 30 minutach, więc proponuję sprawdzać po tym czasie drewnianym patyczkiem. Na czas pieczenia wpływa rodzaj foremki do pieczenia jak też i sam piekarnik. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.Po całkowitym wystudzeniu piernik przekroić na pół i przełożyć powidłami.Przełożony piernik polać polewą :
czekoladę połamać, dodać
masło i
mleko, roztopić w mikrofalówce lub na garnku z wrzącą
wodą. Ja w mikrofali nastawiam na rozmrażanie na 4 stopień i 250 g, po wyjęciu należy intensywnie mieszać, aby masa była jednolita i taką polewą polać piernik.