ßßß Cookit - przepis na Aromatyczny piernik z powidłem i czekoladą

Aromatyczny piernik z powidłem i czekoladą

nazwa

Wykonanie

Dziś pierwszy dzień grudnia, więc śmiało mogę zacząć mój "Miesiąc z zimowymi wypiekami". Wiele z Was już prosiło mnie bym zaczęła wrzucać przepisy na święta a więc jest i on. Będę się starać wrzucać coś kilka razy w tygodniu by mieć dla Was dużą pule pomysłów. Dziś prezentuje Wam tradycyjny, aromatyczny piernik przekładany powidłem śliwkowym i polany czekoladą. Zapach przy pieczeniu jest nieziemski. Brakowało mi tylko śniegu i świątecznych piosenek. Piernik może być zrobiony na ostatnią chwilę. Jest szybki, prosty ale pyszny.
To co zabieramy się do pracy bo święta już tuż tuż ...
Składniki na piernik:
125 g masła,
1 szklanka cukru brązowego,
2 łyżki miodu,
2 czubate łyżki powidła śliwkowego,
4 łyżeczki przyprawy do piernika lub korzennej,
1 łyżeczka cynamonu,
2 czubate łyżki kakao,
2 łyżeczki sody oczyszczonej,
250 ml mleka,
2 jajka,
2 szklanki mąki pszennej,
W dużym garnku rozpuszczamy masło z cukrem na gładką masę. Następnie dodajemy miód, powidło, przyprawę do piernika, cynamon, kakao i wszystko dokładnie mieszamy. Gotujemy jeszcze przez chwilę i dodajemy sodę, a następnie mleko z roztrzepanymi jajkami. Masa powinna się spienić ale mimo to musimy energicznie mieszać. Na sam koniec dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy najlepiej rózgą kuchenna.
Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Masa powinna być rzadka.
Piernika pieczemy w 175°C przez 50 minut.
Upieczonego piernika pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Zimnego piernika dzielimy na dwa blaty i smarujemy powidłem, szczególnie pośrodku. Na wierzchu możemy polać czekoladą ale to już według uznania.
Kto już poczuł świąteczny klimat?!
Wszystkie "zimowe wypieki" znajdziecie pod tą etykietką: KLIK
Smacznego!
Źródło:http://slodkakuchareczka.blogspot.com/2015/12/aromatyczny-piernik-z-powidem-i.html