Wykonanie
Aromatyczny
rozmaryn, kwaśna
cytryna,
suszone pomidory oraz
przyprawa do kurczaka to mój sposób na macerację drobiu.
Kurczak jest
mięsem dietetycznym, lekkim dlatego powinniśmy go umieścić w swojej diecie jeśli nie jesteśmy wegetarianinami.Kupując te podudzia zastanawiałam się jak je przygotować aby smakowały idealnie, były aromatyczne, natomiast
mięsko było miękkie. To co znalazłam w lodówce i poza nią tzn.
rozmaryn,
suszone pomidory i
cytryna stanowiły podstawę mojej maceracji. Posmarowałam je jeszcze
pieprzem i gotową
przyprawą do kurczaka.Ażeby było mi jeszcze łatwiej do naczynia z
mięsem wkroiłam
ziemniaki i
paprykę, dodałam
cebulkę i ząbki
czosnku. Obiad jednogarnkowy gotowy w niecałe 2 godziny.Porcja dla 4-5 osóbSkładniki:1,5 kg nóg/ podudzia z
kurczaka,4
suszone pomidory,ćwiartka
cytryny,4 gałązki świeżego
rozmarynu lub łyżka suszonego,2 łyżki
przyprawy do kurczaka,łyżeczka mielonego
pieprzu,8
ziemniaków,
papryka,
cebula,2 ząbki
czosnku,
olej słonecznikowy lub rzepakowy,szklanka
wodyPrzygotowanie:Nogi z
kurczaka należy dokładnie umyć, natrzeć
przyprawą do kurczaka, poukładać w naczyniu żaroodpornym. Dodać całe
suszone pomidory,
rozmaryn i polać wyciśniętym
sokiem z cytryny. Przykryć i wstawić do lodówki na godzinę.Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Do naczynia wkrawamy kawałki
papryki, wlewamy pół szklanki
wody i 2 łyżki
oleju.
Ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki,
cebulę przekrawamy na pół, ząbki
czosnku obieramy, nie kroimy. Wrzucamy do naczynia żaroodpornego.
Kurczaka z warzywami pieczemy najpierw 15 min w temp. 200 stopni, następnie zmniejszamy temp. do 180 i pieczemy 1 godz. i 15 min. W
między czasie
kurczaka podlewamy
wodą aby nie wysechł. Gotowe danie podajemy z ulubionymi surówkam i.