ßßß Cookit - przepis na Pancakes z mąki amarantusowej z serem feta i bazylią

Pancakes z mąki amarantusowej z serem feta i bazylią

nazwa

Wykonanie

Szybkie placuszki z mąki amarantusowej na słono to kolejna odsłona lunchu do pracy lub szkoły. Gotowe w zaledwie 15 min to wersja obiadu dla osób, które nie lubią tracić w kuchni dużo czasu. Zastąpienie mąki pszennej zmielonymi na mąkę ziarenek amarantusa to także danie dla osób na diecie bezglutenowej. W poprzednim poście o amarantusie pisałam o jego właściwościach. Dodatek słonego sera feta oraz aromatycznej bazylii komponuje się bardzo dobrze. Ponadto placuszki te są bardzo sycące i z dodatkiem pomidorów są idealne na popołudniowy lunch.
Porcja na 10 placuszków
Czas przygotowania : 15-20 min
Składniki :
1,5 szklanki mąki amarantusowej,
pół łyżeczki proszku do pieczenia,
pół łyżeczki sody oczyszczonej,
szczypta gałki muszkatałowej,
pieprz,
szklanka mleka,
1 duże jajo,
łyżeczka oleju,
5 kostek słonego sera typu feta lub bałkańskiego,
5 listków bazylii
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia oraz sodą.
Wsypujemy przyprawy: pieprz i gałkę muszkatałową.
W mniejszej misce należy wybić jajko i wlać mleko, dokładnie ubić trzepaczką, dodać olej.
Mokre składniki wlać do sypkich, dokładnie wymieszać, dodać posiekaną bazylię i ser. Ponownie wymieszać.
Na patelnię wylać dosłownie kilka kropel oleju, dobrze rozgrzać. Na rozgrzany olej łyżką nakładać porcję pancakes. Smażyć z obu stron do pojawienia się pęcherzyków powietrza. Gotowe placuszki przełożyć na talerz i podawać z pokrojonymi pomidorami. Smakują także na zimno ;)
Źródło:http://ola-w-kuchni.blogspot.com/2015/09/pancakes-z-maki-amarantusowej-z-serem.html