Wykonanie
Szybkie placuszki z
mąki amarantusowej na słono to kolejna odsłona lunchu do pracy lub szkoły. Gotowe w zaledwie 15 min to wersja obiadu dla osób, które nie lubią tracić w kuchni dużo czasu. Zastąpienie
mąki pszennej zmielonymi na
mąkę ziarenek
amarantusa to także danie dla osób na diecie bezglutenowej. W poprzednim
poście o
amarantusie pisałam o jego właściwościach. Dodatek słonego
sera feta oraz aromatycznej
bazylii komponuje się bardzo dobrze. Ponadto placuszki te są bardzo sycące i z dodatkiem
pomidorów są idealne na popołudniowy lunch.Porcja na 10 placuszkówCzas przygotowania : 15-20 minSkładniki :1,5 szklanki
mąki amarantusowej,pół łyżeczki
proszku do pieczenia,pół łyżeczki
sody oczyszczonej,szczypta
gałki muszkatałowej,
pieprz,szklanka
mleka,1 duże
jajo,łyżeczka
oleju,5 kostek słonego
sera typu
feta lub bałkańskiego,5 listków
bazyliiPrzygotowanie:
Mąkę przesiewamy do miski razem z
proszkiem do pieczenia oraz
sodą.Wsypujemy
przyprawy:
pieprz i
gałkę muszkatałową.W mniejszej misce należy wybić
jajko i wlać
mleko, dokładnie ubić trzepaczką, dodać
olej.Mokre składniki wlać do sypkich, dokładnie wymieszać, dodać posiekaną
bazylię i
ser. Ponownie wymieszać.Na patelnię wylać dosłownie kilka kropel
oleju, dobrze rozgrzać. Na rozgrzany
olej łyżką nakładać porcję pancakes. Smażyć z obu stron do pojawienia się pęcherzyków powietrza. Gotowe placuszki przełożyć na talerz i podawać z pokrojonymi
pomidorami. Smakują także na zimno ;)