ßßß Cookit - przepis na Chlebek dyniowy z imbirem

Chlebek dyniowy z imbirem

nazwa

Wykonanie

Aromatyczne, korzenne przyprawy i puree z dyni sprawiają, że ten chlebek jest wizytówką zbliżającej się jesieni. Idealnie smakuje z brzoskwiniowym powidłem lub świeżym twarożkiem. Jak kto lubi. Świeży imbir, cynamon i gałka muszkatałowa nadają mu podczas pieczenia nie powtarzalnego aromatu. Wystarczy niewiele aby go zrobić.
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej razowej,
szklanka mąki pszennej,
1/4 szklanki otrąb pszennych,
łyżeczka cynamonu,
pół łyżeczki gałki muszkatałowej,
łyżeczka sody,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 szklanki orzechów włoskich lub laskowych ( drobno posiekane),
1/4 szklanki świeżego imbiru,
szklanka startej na grubych oczkach dyni,
3 jaja,
1/4 szklanki oleju
Przygotowanie:
Do miski należy przesiać obie mąki, dodać przyprawy i pozostałe sypkie składniki, wymieszać.
Dynię przekroić na pół, wydrążyć środek i miąższ zetrzeć na tarce. Także imbir ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Do miseczki wybijamy jaja i mieszamy je z olejem widelcem.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 stopni.
Do suchych składników dodajemy dynię, imbir, orzechy oraz jaja z olejem. Całość dokładnie mieszamy do utworzenia kuli ciasta. Można zarobić ręką.
Formę na chleb lub niewielką keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy ciasto. Posypujemy z wierzuchu pestkami dyni.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 45 min, sprawdzamy suchym patyczkiem pod koniec pieczeni a.
Źródło:http://ola-w-kuchni.blogspot.com/2015/09/chlebek-dyniowy-z-imbirem.html