Wykonanie
Aromatyczne,
korzenne przyprawy i puree z dyni sprawiają, że ten chlebek jest wizytówką zbliżającej się jesieni. Idealnie smakuje z
brzoskwiniowym powidłem lub świeżym
twarożkiem. Jak kto lubi. Świeży
imbir,
cynamon i gałka muszkatałowa nadają mu podczas pieczenia nie powtarzalnego aromatu. Wystarczy niewiele aby go zrobić.Składniki:2 szklanki
mąki pszennej razowej,szklanka
mąki pszennej,1/4 szklanki
otrąb pszennych,łyżeczka
cynamonu,pół łyżeczki
gałki muszkatałowej,łyżeczka
sody,2 łyżeczki
proszku do pieczenia,1/2 szklanki
orzechów włoskich lub laskowych ( drobno posiekane),1/4 szklanki świeżego
imbiru,szklanka startej na grubych oczkach dyni,3
jaja,1/4 szklanki
olejuPrzygotowanie:Do miski należy przesiać obie
mąki, dodać
przyprawy i pozostałe sypkie składniki, wymieszać.
Dynię przekroić na pół, wydrążyć środek i miąższ zetrzeć na tarce. Także
imbir ścieramy na tarce o grubych oczkach.Do miseczki wybijamy
jaja i mieszamy je z
olejem widelcem.Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 stopni.Do suchych składników dodajemy
dynię,
imbir,
orzechy oraz
jaja z
olejem. Całość dokładnie mieszamy do utworzenia kuli ciasta. Można zarobić ręką.Formę na
chleb lub niewielką keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy ciasto. Posypujemy z wierzuchu
pestkami dyni.Pieczemy w nagrzanym piekarniku 45 min, sprawdzamy suchym patyczkiem pod koniec pieczeni a.