ßßß Cookit - przepis na Ogórki małosolne

Ogórki małosolne

nazwa

Wykonanie

Początek lipca w ogródku zebrane pierwsze ogórki. To właśnie z nich powstają najlepsze ogóki małosolne mojej mamy. Lekko słone, z dodatkiem chrzanu, także wykopanego z grządek, pięknymi baldachami kopru i aromatycznym czosnkiem. Te pięć dni kiedy trzeba czekać, aby je spróbować ciągną się bardzo długo dlatego już po 3 dniach próbuję czy, aby nie są gotowe.
Należy pamiętać, aby do ukiszenia używać małych, twardych ogórków równej wielkości.
Do ukiszenia używam 2 litrowego szklanego, pękatego słoja
Składniki:
ogórki ( ilość w zależności od wielkości słoja i ogórków),
2 baldachy kopru,
3 ząbki czosnku,
pół śreniej cebuli,
1/3 małego korzenia chrzanu,
skórka czerstwego pieczywa,\
3-4 liście bazylii
Zalewa :
2 litry wody,
2 kopiate łyżki soli (2-3 dag) przeznaczonej do przetwor ów
Przygotowanie:
Wodę zagotować z solą, ostudzić.
Na dnie słoja ułożyć koper, czosnek, chrzan i cebulę. Ogórki umyć i odciąć końcówki, ułożyć ciasno w słoiku, pomiędzy ogórki włożyć chleb i bazylię. Zimną zalewą zalać ogórki, odstawić na 4-5 dni. Po tym czasie jeść jako dodatek do kanapek lub do obiadu .
Źródło:http://ola-w-kuchni.blogspot.com/2015/07/ogorki-maosolne.html