Wykonanie
Początek lipca w ogródku zebrane pierwsze
ogórki. To właśnie z nich powstają najlepsze ogóki małosolne mojej mamy. Lekko słone, z dodatkiem
chrzanu, także wykopanego z grządek, pięknymi baldachami
kopru i aromatycznym
czosnkiem. Te pięć dni kiedy trzeba czekać, aby je spróbować ciągną się bardzo długo dlatego już po 3 dniach próbuję czy, aby nie są gotowe.Należy pamiętać, aby do ukiszenia używać małych, twardych
ogórków równej wielkości.Do ukiszenia używam 2 litrowego szklanego, pękatego słojaSkładniki:
ogórki ( ilość w zależności od wielkości słoja i
ogórków),2 baldachy
kopru,3 ząbki
czosnku,pół śreniej
cebuli,1/3 małego korzenia
chrzanu,skórka czerstwego
pieczywa,\3-4 liście
bazyliiZalewa :2 litry
wody,2 kopiate łyżki
soli (2-3 dag) przeznaczonej do
przetwor ówPrzygotowanie:
Wodę zagotować z
solą, ostudzić.Na dnie słoja ułożyć
koper,
czosnek,
chrzan i
cebulę.
Ogórki umyć i odciąć końcówki, ułożyć ciasno w słoiku, pomiędzy
ogórki włożyć
chleb i
bazylię. Zimną zalewą zalać
ogórki, odstawić na 4-5 dni. Po tym czasie jeść jako dodatek do kanapek lub do obiadu .
